Svenskans godaste exportord

Smorgasbord. Den här veckans tema är ordet och fenomenet som exporterats till engelskan och tyskan och används frekvent buffésammanhang.

Anna Karlsson

Anna Karlsson

Foto: Linda Wikström

Kultur och Nöje2014-09-08 09:18

Varför är smorgasbord ett så populärt ord i USA och Tyskland? För att det är så himla gott så klart.

Fokus på det klassiska smörgåsbordet är sill och snaps, så vi på Matkultur var inte sena att haka på och visa diverse enkla varianter som ni tittare och läsare kan göra hemma. Smörgåsbordet är i princip en buffé med varma och kalla rätter där gästerna tar för sig själva. Det är den ultimata festmåltiden där man umgås även kring bordet där man tar mat. Ordet kommer från 1800-talsmaträtten brännvinsbord som var populärt mellan 1500-1880-talet. Smörgåsbordet har dock fler rätter än brännvinsbordet och var även populärt på järnvägsstationer innan tågen började ha restaurangvagnar.

En av klassikerna på smörgåsbordet är majonnäs och ägg i massor av olika former men råvaran som ligger till grund för arrangemanget är egentligen smör. Ordet smörgåsbord kommer från tiden då man brukade kärna sitt eget smör. Under tiden som man kärnade så flöt det omkring små klumpar med smör som såg ut som små gäss på ytan och de var perfekta att lägga på en brödskiva. Det här passade som mål för många så kontentan blev en liten gås med smör vid bordet = smörgåsbord. Översattes därefter fritt till ett stort utbud som passar många.

Vi har valt att ha smörgåsbord som tema för att det är ett riktigt trevligt sätt att äta tillsammans. Alla brukar hitta minst en rätt som de tycker om och det är ett mångsidig sätt att presentera festmat till sina gäster. Under veckan så kommer ni få se Sofia Furberg laga delikat sill i Ät smart må bra och Simon Laiti kommer att presentera flera klassiker i sin serie Laiti lagar. Sen blir det snaps, bröd och mycket mer på Matkultur.

Hoppas det smakar, hälsningar redaktören!

Fakta Smörgåsbord:

- Ordet är utlånat till både engelskan och tyskan

- Kommer från tiden då man brukade kärna sitt eget smör

- Man började äta smörgåsbord på 1700-talet

- Sill, potatis och ägg är de vanligaste rätterna

- Smörgåsbordets främste ambassadör var Tore Wretman som serverade rätten på Operakällaren

- Smörgåsbord anses vara en del av svensk matkultur

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!