Sushiabstinensen som ledde till eget

Kultur och Nöje2004-12-10 06:30
Det kryllar av dem. <BR>Luleåbor som flyr stan för att börja sitt riktiga liv i den kungliga huvudstaden. Många kommer dock tillbaka. Inte alltid krypandes men väl medvetna om att Luleå faktiskt har att erbjuda det mesta, inte minst livskvalitet. <BR>Ofta har de hemvändande Luleåborna inte bara denna insikt med sig i bagaget. Nä, i packningen finns också nya idéer och en känsla av att man kan göra precis det man vill. <BR>Nästan så var det för Anders Hellman, civilekonomen som för drygt två år sedan styrde flyttlasset nästan hundra mil söderut. <BR>Väl där introducerades han för en typisk 08-specialitet ? sushin. Och som de allra flesta tyckte han att det inte smakade särskilt bra. <BR> ? Det var inte förrän jag åkte till Dubai och blev bjuden på en 30-årsfest där det bara serverades sushi som jag började gilla det. Jag upplevde den mytomspunna tredje gången då det sägs att man helt plötsligt tycker om det, säger Anders Hellman.<BR>Så här i efterhand hade den där 30-årsfesten lite större betydelse än han kunnat ana. Tillbaka i Stockholm började han flitigt besöka den rad sushihak som fanns bara efter hans gata. Och när han för ett år sedan körde tillbaka flyttlasset de nästan 100 milen, märktes det ganska snart att de japanska havsdelikatesserna var mer än bara favoritmat. Det var en alldeles utmärkt affärsidé. <BR> ? Jag fick abstinens direkt när jag kom hem. Det går ju inte att äta sushi i den här stan om man inte vill betala ganska mycket pengar. Och då tänkte jag att jag lika gärna kunde öppna en restaurang själv, säger Anders Hellman. <BR>I dag är det bara finliret som fattas innan dörren till hans eget Sushi bar slås upp på onsdag nästa vecka. Den lilla lokalen längst ned på Storgatan rymmer tio till femton sittplatser och är perfekt belägen för ett snabbt stopp och en avhämtning. <BR>Till sin hjälp har han en av de få japanska kockarna i landet som har en gedigen sushiutbildning bakom sig. Huvudinriktningen är till att börja med främst take away och catering. Men så småningom räknar Anders Hellman med både fullständiga rättigheter och uteservering. <BR> ? Tanken är att man ska kunna äta sushi precis när man vill. <BR>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!