Uppviglande poeter, satir som slår mot arbetslinjen och kritiskt granskande reportage om de senaste årens politiska beslut. Supervalåret gör ett starkt avtryck i vårens bokutgivning.
Inte ens den mest världsfrånvända bokmal kan undgå att märka att 2014 är ett valår. I vår samsas memoarböcker av förre statsministern Ingvar Carlsson och Centerpartiets förra fixstjärna Maud Olofsson med böcker som granskar hur de senaste decenniernas politik har påverkat samhället.
- Vår utgivning präglas i högsta grad av att det är valår, säger Dan Israel, förlagschef på Leopard förlag.
Politisk poesi
Men politiken märks inte bara i den samhällsinriktade sakprosan. Poeten och kallskänkan Jenny Wrangborg följer upp sin uppmärksammade debutbok Kallskänken från 2010 med diktsamlingen Vad ska vi göra med varandra. Det är lyrik med ett tydligt politiskt budskap, dikter som skildrar ett osäkert låglöneslit och oron inför ännu en resa i en oändlig andrahandskarusell.
"Ingenting talar för att vi kommer att få det bättre
mycket talar för att vi måste resa oss upp
upplopp och kravaller i mina drömmar i natt
det är
utförsäljningarnas
samförståndets
den negativa tillväxtens år
och du är ledare för oppositionen", skriver hon i en av dikterna och förklarar att hon hoppas vara "en hoppingivare och uppviglare" inför läsaren.
- Det är ingen slump att boken kommer nu, det är ju en politisk diktsamling. Med dikterna beskriver jag hur det ser ut i Sverige och med dem vill jag också försöka påverka politiken och vilka som ska fatta beslut, säger hon.
Efterlyser tydlighet
Politiskt präglad litteratur brukar ofta beskyllas för att vara plakatartad. Jenny Wrangborg gör sitt bästa för att undvika pamflettpoesin, men säger samtidigt att hon längtar efter att fler författare ska våga skriva politiskt.
- Överlag tycker jag att det är för lite tydlighet, folk vågar inte ta så mycket ställning längre, inte i konsten och inte i samhället i stort.
Men kan man verkligen påverka samhället med poesi? Så här i backspegeln tror inte Jenny Wrangborg att Kallskänken förde den fackliga kampen i stort framåt. Men om hennes dikter har gett en enda läsare modet att ta tag i problem på den egna arbetsplatsen så har hennes skrivande gjort skillnad.
- Det förändrade inte världen, men jag fortsätter att försöka tillsammans med andra.
Arbetarskrivare turnerar
I vår deltar hon i en landsomfattande turné som Föreningen Arbetarskrivare gör i samarbete med ABF inför valet. Även Leopard förlag försöker nå ut bredare genom att jobba ihop med olika samarbetspartners. Sara Gunneruds bok Ordets makt i politiken ges ut i samarbete med tankesmedjan Katalys, Den stora omvandlingen, om privatiseringen av offentligt ägda verksamheter, blir föremål för en föreläsningsturné tillsammans med ABF i vår och Lärarnas riksförbund har lovat att köpa in en del av pocketupplagan till Barnexperimentet - svensk skola i fritt fall av Per Kornhall.
- Vi brukar sällan ge ut den här typen av böcker i pocket, det är ofta inte så lätt med fackböcker, men den här tycker vi är så otroligt väsentlig och rör en av de riktiga ödesfrågorna i valet, säger Dan Israel.
Kanske förvånar det en del att en debattglad vänsterprofil som Göran Greider väljer att hålla sig borta från dagspolitiken i sin kommande bok Den solidariska genen och i stället ger sig i kast med evolutionsbiologi och modern hjärnforskning för att slå fast tesen om att människan i grunden är en samarbetande, solidarisk art. Att boken kommer ut just under valåret är mest en slump, säger han, men tillägger:
- Fast det här är ju bara de sista sekunderna på en valrörelse som har pågått i uppemot fyra miljoner år.