Cirka 111 verk av ett 80-tal konstnärer finns representerade och det handlar om den konst som skapades för att stödja den vilda gruvstrejk som pågick i Malmberget, Svappavaara och Kiruna vid årsskiftet 1969/70.
- Samlingen visar på ett brett urval av dåtidens samtidskonst, både från regionen och landet, säger Jan-Erik Lundström, tillförordnad länsmuseichef.
Det är konstnären Ingela Johansson som sammanställt utställningen som tidigare visats på Bildmuseet i Umeå samt på Tensta konsthall i våras.
- Annars har konstverken aldrig visats utanför Gällivare, säger hon.
Glömd nutidshistoria
Med ett genuint intresse för arbetarrörelsen har hon med ett konstnärligt initiativ ägnat tre år åt samlingen som ägs av Gruv 4:an och Gruv 12:an men förvaltas av Gällivare kommun.
- Jag är själv född på 70-talet och fick plötsligt höra talas om ett 40 års-jubileum av en vildstrejk jag aldrig hört talas om. En viktig del av nutidshistorien som fallit i glömska.
Så började hennes gedigna arbete där hon tillbringat timmar med att läsa arkivmaterial för att sätta in konstsamlingen i en kontext, där hon särskilt intresserat sig för solidaritetshandlingarna.
I samband med Gruvstrejken -69 uppstod nämligen en rad solidaritetsaktioner till stöd för den 5.000 strejkande gruvarbetarnas strejkkassor. Insamlingar skedde över hela landet och galor hölls där gruvarbetarna inte bara fick stöd av olika politiska organisationer utan också kulturarbetare.
- Exempelvis höll Cornelis Vreeswijk och Sven-Bertil Taube en konsert tillförmån för de strejkande gruvarbetarna den 22 december 1969.
Donerade konstverk
Flera kända svenska konstnärer donerade också verk till stöd för gruvarbetarna, bland annat Siri Derkert, Lars Hillersberg, Hans Wigert och den kända arbetarskildraren Albin Amelin med flera. Konstverk som egentligen inte är värderade.
- Det kanske någon konsthistoriker kan göra, säger Ingela Johansson.
Hon önskar att samlingen skulle kunna användas av fler för många olika syften. Hennes egen djupdykning i strejkkonsten har nämligen inte bara resulterat i utställningar utan också en bok, Strejkkonsten - Röster om kulturellt och politiskt arbete under och efter gruvstrejken 1969–70 som ges ut den 29 oktober i Gällivare.
- Det finns många fina berättelser bakom samlingen. Skeenden och engagemang jag ville lyfta fram. Många kulturarbetare var engagerade och bidrog till att radikalisera kulturlandskapet, en tämligen glömd historia i dag, menar hon.
Konsten från Kallak
Samtidigt som utställningen om strejkkonsten från -69 har vernissage, öppnar också utställningen Gállok Protest Art, där den konst som skapades i anslutning till protesterna mot den planerade gruvbrytningen i Kallak utanför Jokkmokk visas.
- Jag tycker man kan se den utställningen som en liten nutida pendang till gruvstrejkens samling, även om konsten från Kamp Kallak genomsyras av aktivism, säger Jan-Erik Lundström.