Storsatsning på fars samt barn och unga

PJÄS I PJÄSEN. Föreställningen Kaos i kulissen handlar om en teaterensembel som repeterar farsen Sardiner och snedsprång för att sedan ge sig ut på turné. Ett arbete som långt i från är problemfritt. På bild ses skådespelarna Karin Paulin och Joakim Gräns i en scen ur pjäsens första akt.

PJÄS I PJÄSEN. Föreställningen Kaos i kulissen handlar om en teaterensembel som repeterar farsen Sardiner och snedsprång för att sedan ge sig ut på turné. Ett arbete som långt i från är problemfritt. På bild ses skådespelarna Karin Paulin och Joakim Gräns i en scen ur pjäsens första akt.

Foto: Johan Söderlund

Kultur och Nöje2013-01-17 06:00

En arbetsprocess som kan sluta som Queen Mary eller Titanic. Ja, så beskriver regissören Frej Lindqvist Norrbottensteaterns stora vårföreställning Kaos i kulissen av Michael Frayn.

- Vissa dagar går repetitionerna bra. Andra dagar kan man undra vem idioten är som valde denna pjäs, säger han.

Kaos i kulissen, som man valt att kalla pjäsen Rampfeber, skrev Michael Frayn på 1970-talet och tog därmed farsen till en ny nivå. Farsernas fars har den kallats, bland annat för att han i stället för att arbeta med fyra dörrar dubblerade dörrantalet till åtta, något som ställer höga krav på ensemblen.

- När vi satte upp komedin Alla älskar Norman fanns det bitvis vila i rollerna för skådespelarna. I denna pjäs finns ingen vila, egentligen den ultimata förnedringen en skådespelare kan utsätta sig för på scen, menar Frej Lindqvist.

Pjäs i pjäsen
Pjäsen handlar om en teaterensemble som repeterar pjäsen Sardiner och snedsprång. Det finns alltså en pjäs i pjäsen. I första akten får publiken följa ensemblens genrep inför premiären av Sardiner och snedsprång. I akt två har det gått tre månader och ensemblen är på turné i Haparanda. Då får publiken följa det som händer bakom scenen samtidigt som pjäsen spelas i bakgrunden. I akt tre har de nått Jokkmokk för att spela den sista föreställningen samtidigt som de tilltrasslade relationerna, stora känsloutbrotten, och missförstånden eskalerat till oanade höjder.

- Föreställningen är nära döden, menar Frej Lindqvist.

Redan i början på februari är det dock premiär på pjäsen Apatiska för nybörjare av Jonas Hassen Khemiri, efter journalisten Gellert Tamas bok De apatiska. Den uppsättningen är en samproduktion mellan Norrbottensteatern och Teaterhögskolan. Medverkande är åtta teaterstudenter samt Lars Paulin från Norrbottensteatern.

- Pjäsen berättar om en period i Sveriges historia och vad som hände med de apatiska flyktingbarnen i mitten av 2000-talet och den diskussion som uppstod, säger regissören Dag Norgård.

Senare under våren kommer även barnpjäsen Mullis och Blixten av Linda Wincent att ha premiär för att spelas resten av året. I början på maj att hålls barn- och ungdomsteaterfestivalen, Lubu. Dessutom blir det soppteater, scensamtal med Frej Lindqvist samt att teatern genomför ett dramatikprojekt för högstadieelever.

Nya skådespelare

Mirja Burlin, kommer från Luleå, men har arbetat 15 år i Göteborg, främst på Stadsteatern. Numera frilans med Stockholm som bas. Gjorde rollen Åsa i pjäsen Mig äger ingen byggd på Åsa Lindeborgs roman.

Joakim Gräns har sedan han gick ut scenskolan 2003 nästan uteslutande jobbat på Stockholms stadsteater. Senast i pjäsen Ingen mans land tillsammans med Peter Haber. Andra föreställningar han medverkat i är bland annat musikalen De tre musketörerna, Utrensning och Linje Lusta.

Mia Nilsson, Andreas Strindér och Roger Storm har tidigare i omgångar arbetat på Norrbottensteatern. Mia Nilsson medverkade senast i Grabben i graven bredvid, Roger Storm som Pettson i Findus flyttar ut och Andreas Strindér medverkade i Tjechovs Måsen.

Alla dessa skådespelare medverkar i föreställningen "Kaos i kulissen" tillsammans med Therese Lindberg, Mikael Odhag, Karin Paulin och Mats Pontén som tillhör Norrbottensteaterns fast anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!