Stora visioner för bildkonsten i länet

HAVREMAGASINET. Konstnären Ricky Sandberg är projektledare för att omvandla Havremagasinet i Boden till en permanent konstsatsning i Boden.  Foto: Patrik Häggqvist

HAVREMAGASINET. Konstnären Ricky Sandberg är projektledare för att omvandla Havremagasinet i Boden till en permanent konstsatsning i Boden. Foto: Patrik Häggqvist

Foto: Patrik Häggqvist

Kultur och Nöje2011-10-24 06:00

Vi har en spännande tid framför oss.

Så inledde Curt Persson presentationen av de nya visioner som finns för konsten i Norrbotten under helgens Bok & Bild.

Visioner som bygger på den nya kulturplanen som togs förra sommaren i landstinget där bildkonsten pekats ut som ett prioriterat område. Detta för att bildkonsten saknat en egen institution i länet i förhållande till exempelvis teatern som har Norrbottensteatern, eller musiken som har Norrbottensmusiken och museiverksamheten som har Norrbottensmuseum.

Och tanken är att Konstmuseum i norr ska vila på tre ben; Konstmuseum i norr med utgångspunkt från Kiruna, Havremagasinet i Boden samt ett konstresurscentrum i Luleå.

Utgångspunkt i Kiruna
Konstmuseum i norr utgår från Kiruna, men det handlar inte främst om en byggnad, utan om att skapa verksamheter. Konstnärliga verksamheter som syftar till att skapa ett behov hos övriga 13 kommuner att bidra och medverka i olika konstprojekt. En projektledare, Maria Ragnestam har tillsatts, för att utveckla och driva verksamheten framåt. Hon i sin tur jobbar på uppdrag av en styrgrupp med representanter från landstinget och Kiruna kommun. Det finns dessutom både en arbetsgrupp och referensgrupp där aktiva konstnärer och privatpersoner förser projektet med idéer. Exempel på verksamheter som redan genomförts är Tro, hopp och kärlek som baserades på de som fått Kirunastipendiet de senaste 50 åren, Labyrint - ett pedagogiskt projekt som genomförts i Luleå och Kiruna och som resulterat i en lärarhandledning för hur samtidskonsten kan användas i skolarbetet samt Landart, ett projekt där konstnärer tillsammans med lokalbefolkning skapar konstinstallationer på orten.

Havremagasinet i Boden
Konstnären Ricky Sandberg jobbar med att skapa en permanent konstsatsning med utgångspunkt från det K-märkta Havremagasinet. Tanken är att fylla huset med en permanent utställning med de 14 konstnärer som tillhör den så kallade Bodenskolan som med start under 50- och 60-talen träffades och inspirerade varandra. Här finns namn som Stig Sandberg, Bertil Linné, Rune Wanler och June Montana Lorenz, för att nämna några. Den sistnämnde förövrigt den enda kvinnan. Alla konstnärer i Bodenskolan är döda i dag. Tre utställningar planerar de att ha varje år, varav en stor internationell utställning och allt kopplat till pedagogisk verksamhet.

- Det är också en hel del jobb med att anpassa den befintliga lokalen till en offentlig lokal. Den måste exempelvis handikappanpassas, säger Ricky Sandberg.

Konstresurscentrum i Luleå
Det tredje och sista benet är ett konstresurscentrum med säte i Luleå. Ett treårigt projekt vars syfte är att skapa en plattform för att lansera länets konst. Projektet ska drivas av landstinget och Luleå kommun.

- Bildkonsten i länet saknar infrastruktur, menar Åke Broström, kulturchef Luleå kommun.

Han nämner följande exempel på vad ett konstresurscentrum skulle kunna bidra med:

En resurs för samhälle och näringsliv i länet att utnyttja den kreativitet som finns inom konstområdet.

Nya mötesplatser för konstnärer och dess publik.

Marknadsplats/plattform för konsten

Utveckla relationer, besöksnäring och turism

Förbättra de internationella kontakterna för konstnärer.

Skapa förutsättningar för konstnärer att arbeta och visa sina verk.

Hitta ett sätt att tillfredsställa behov av vidareutveckling för länets konstnärer eftersom länet saknar en högre konstutbildning.

Hitta en naturlig mötesplats för konstnärer som motpol till ensamarbete.

Finansieringen är inte klar, men de har sökt pengar från tillväxtverket samt statens kulturråd. Luleå och Bodens kommuner har avsatt en och en halv miljon kronor i tre år.

- Vi hoppas att fler kommuner i länet ska vara intresserade. Förhoppningen är att vi kan ha en organisatorisk bas år 2012, säger Åke Broström.

Konsthall Tornedalen
Till sist en konstvision utanför Konstmuseum i norr. Gunhild Stensmyr presenterade sina planer för en konsthall i Vitsaniemi, Konsthall Tornedalen.

- Det är ett internationellt projekt. Jag, liksom andra tornedalningar, är kosmopoliter. Jag har inget behov av att tillhöra ett län. Vår verksamhet ska vara en spjutspets i världen, precis som Moderna museet eller Guggenheim museum i Bilbao, säger hon.

Gunhild Stensmyr tror stenhårt på sitt projekt. Hon flyttade tillbaka till Vitsaniemi för två år sedan efter 40 år. Köpte en skogsfastighet och visste inte riktigt vad hon skulle göra med den.

- Kanske ett kafé? Men när min man sa att jag skulle riva skiten och jag såg den fina timmerstommen kom tankarna på en konsthall. För det är vad jag kan.

Gunhild Stensmyr har tidigare jobbat på Bildmuseet i Umeå och varit konsthallschef i Norrtälje åren 1986-97. Hon har dessutom jobbat som projektledare för bland annat kulturhuvudstadsåret och säger att hon är en riktig kulturentreprenör.

- För det här projektet har jag handplockat människor jag tycker är duktiga. En styrelse är tillsatt och en ideell förening har skapats. Det kommer att finnas en tydlig finsk anknytning och för att hålla en hög internationell kompetens kommer jag att ha en rörlig organisation. Konstnärliga ledare kommer att jobba på treåriga kontrakt men det kommer att finnas en ansvarig för bildverksamheten. Jag kommer att bjuda in konstpedagoger från hela världen som ska jobba med den pedagogiska verksamheten, säger hon.

Två utställningar per år planeras. Fem arkitekter från olika håll i världen tävlar om vem som ska formge konsthallen. Hon räknar med att den ska vara avgjord i mars/april nästa år och hoppas sedan på delfinansiering av statliga Boverket. Ett beslut som kan tas tidigast i maj 2013.

- Vi behöver ett år för att bygga. Ni är välkomna till öppningen 2014, säger Gunhild Stensmyr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!