Stora köttbullar i svampsås

Kultur och Nöje2015-10-20 08:00

500 g nötfärs eller viltfärs

0,5 dl ströbröd

1 dl mjölk

1 ägg

1 grovriven gul lök

1 tsk salt

0,5 tsk nymalen svartpeppar

1 tsk krossade enbär

1 tsk torkad timjan

2 msk smör

Svampsås:

250 g kantareller

1 finhackad gul lök

1 msk smör

1 msk vetemjöl

4 dl vatten

3 dl grädde

1,5 msk konc svampfond

salt och svartpeppar

Till servering:

potatis eller ris

rårörda lingon

Gör så här:

Blanda ströbröd, mjölk, ägg, lök, salt, peppar, enbär och timjan. Låt svälla 5 min. Blanda med färsen och forma till 8 stora köttbullar. Hetta upp en stekpanna och bryn köttbullarna i smör.

Stek svamp och lök i smör under omrörning ca 5 min. Använd gärna en djup stekpanna eller en bred kastrull. Pudra över mjöl, rör om och häll på vatten, grädde och fond. Låt sjuda 5 min. Lägg ner köttbullarna och låt sjuda tills köttbullarna är klara, 6–8 min. Smaka av såsen med salt och peppar. Servera med potatis eller ris och lingon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!