500 g nötfärs eller viltfärs
0,5 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
1 grovriven gul lök
1 tsk salt
0,5 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk krossade enbär
1 tsk torkad timjan
2 msk smör
Svampsås:
250 g kantareller
1 finhackad gul lök
1 msk smör
1 msk vetemjöl
4 dl vatten
3 dl grädde
1,5 msk konc svampfond
salt och svartpeppar
Till servering:
potatis eller ris
rårörda lingon
Gör så här:
Blanda ströbröd, mjölk, ägg, lök, salt, peppar, enbär och timjan. Låt svälla 5 min. Blanda med färsen och forma till 8 stora köttbullar. Hetta upp en stekpanna och bryn köttbullarna i smör.
Stek svamp och lök i smör under omrörning ca 5 min. Använd gärna en djup stekpanna eller en bred kastrull. Pudra över mjöl, rör om och häll på vatten, grädde och fond. Låt sjuda 5 min. Lägg ner köttbullarna och låt sjuda tills köttbullarna är klara, 6–8 min. Smaka av såsen med salt och peppar. Servera med potatis eller ris och lingon.