Stöld blev början till konstsamlingen

Allting började med en konststöld i början på 2000-talet.

BIDRAR TILL KULTUREN. Kjell Lindfors, vd för Länsförsäkringar Norrbotten menar att det är roligt att inte bara sponsra idrott, utan även länets kulturliv. "Vi ska fortsätta att köpa in norrbottnisk konst till vår konstsamling för att spara till eftervärlden", säger han. På bild i sitt eget kontor framför Gudrun Söderholms konstverk Skiffer, textil och metall.

BIDRAR TILL KULTUREN. Kjell Lindfors, vd för Länsförsäkringar Norrbotten menar att det är roligt att inte bara sponsra idrott, utan även länets kulturliv. "Vi ska fortsätta att köpa in norrbottnisk konst till vår konstsamling för att spara till eftervärlden", säger han. På bild i sitt eget kontor framför Gudrun Söderholms konstverk Skiffer, textil och metall.

Foto: Roland S Lundström

Kultur och Nöje2013-03-01 06:00

Vid ett inbrott stals 35 tavlor från Galleri Storsforsen. Det var bland annat verk av konstnärer som Lars Pirak, Erling Johansson, Lena Nallo och Ulrika Tapio Blind som togs, konstverk som var försäkrade hos Länsförsäkringar Norrbotten.

Det gick några år. Stölden var ouppklarad. Så skedde ett dråp i Överkalix 2007. Polisen var på plats för husrannsakan och letade stöldgods. En kvinnlig polisaspirant föreslog att de skulle tömma vattensängen. Och där under madrassen fanns ett bord med avkapade ben och de 35 tavlor som stulits vid inbrottet vid Storsforsen många år tidigare.

- Konstverken hamnade hos oss och eftersom det var skadegods handlade det om att återlämna dem till den rättmätiga ägaren. Personen som haft tavlorna i sängen hävdade att tavlorna var hans, men rätten dömde annorlunda och så hamnade konstverken i vår ägo, berättar Kjell Lindfors, vd för Länsförsäkringar Norrbotten.

Sponsrar kultur
Och det blev början på försäkringsbolagets konstsamling av norrbottnisk konst, där årets inköp visas upp tillsammans med övriga verk på lördagens vernissage. Totalt 107 verk finns att beskåda i försäkringsbolagets lokaler där alla, kunder som allmänhet, är välkomna att göra en konstvandring. Det är bara att anmäla sig i receptionen så får besökare låna en bok innan de kan vandra runt på arbetsplatsen.

- Jag tycker det är trevligt att bli avbruten av konstbesökare med jämna mellanrum. Det är lite speciellt, men ger arbetsplatsen liv, menar Kjell Lindfors.

Han berättar att det tog sin tid innan bolaget bestämt sig för vad de skulle göra med de 35 tavlor som plötsligt hamnat i deras ägo. Det fanns planer på att be Norrbottens museum ta hand om dem innan de beslutade sig för att bygga upp en konstsamling med norrbottnisk konst.

- Vi är ett Norrbottensbolag och sponsrar en hel del sport, så varför inte stötta kulturen också, menar Kjell Lindfors.

Bredden på konstscenen
Det är Helene Lindberg, Galleri Lindbergs som är projektledare för inköpen till konstsamlingen.

- Konstnärerna behöver inte bo i Norrbotten, men ha anknytning till länet på något sätt. Första gången köpte jag många konstverk av konstnärer verksamma i Luleå som Jatte Eriksson, Brita Weglin, Bertil Sundstedt och Karin EE von Törne Haern. I år har jag satsat på konst av konstnärer som inte längre är i livet och konstnärskap utanför Luleå. Och nästa år kommer jag troligen att köpa färre objekt, men dyrare, säger hon.

Helene Lindberg säger sig vara hedrad av det hon menar är ett riktigt förtroende och betonar att hon med konstinköpen vill visa på bredden inom Norrbottens konstscen, men också bjuda på det speciella. Hon nämner exempelvis Agneta Anderssons akrylmålning Upprepning I och Dan Lestanders fotografi Breath I, II, III som visats på Liljevalchs vårsalong.

- Givetvis får man ta hänsyn till att det inte är en konsthall utan en arbetsplats konstverken hänger i, men jag tycker vi lyckats bra efter förutsättningarna.

Kjell Lindfors har dock ett litet bekymmer. Antalet väggar i befintliga lokaler har sin begränsning.

- Vi har flera idéer om hur vi ska utveckla projektet med konstsamlingen, för vi kommer fortsättningsvis köpa in konst för att bevara till eftervärlden. Men hur vi ska kunna visa konsten får vi lösa. Många undrar om vi inte är rädda för att någon ska stjäla våra tavlor, men det är en risk jag tycker vi får ta. Det är trevligare att konsten är tillgänglig för alla, säger Kjell Lindfors.

60 olika norrbottniska konstnärskap finns representerade i konstsamlingen.

Samlingen består nu av 107 verk, men försäkringsbolaget ska fortsätta köpa in konst och har lite olika idéer hur de ska utveckla konstprojektet.

Alla, kunder liksom allmänhet, är välkomna till bolagets lokaler för att gå på konstvandring. Här finns exempelvis en korridor med bara Erling Johanssons konst samt ett konferensrum med flera tavlor av Lars Pirak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!