Stenkoll på modevärlden
- När man jobbar med mode blir det lätt att man söker bekräftelse på det man för tillfället sysslar med, man spanar på högvarv efter trender och uttryck som kan leda tankarna och designen vidare, säger hon.
H&M har traditionsenligt stöttat Beckmans modeelever genom att årligen dela ut stipendier till de främsta examensprojekten i samband med skolavslutningen. Ett arrangemang som visade sig bli särskilt intressant för Frida Billegrens del.
- Mitt slutarbete, Subconsious Proportions (fritt översatt: Det undermedvetnas proportioner), belönades med utnämningen "bästa prestation", och jag fick ta emot ett stipendium av företagets VD Margareta van der Bosch.
Overkligt bulliga platåskor
Det man kunde se i Frida Billegrens avslutningskollektion var marinvitröda tyger i surrealistiska krumbukter, en del användarvänligt, annat endast för Beckmans sedvanliga catwalk. Kreationer uppburna av modeller stapplande med skyhöga och overkligt bulliga platåskor. Frida Billegren letar sig gärna tillbaka i minnet, och inåt, låter drömmar och fantasier framträda. Det resulterar i lekfulla och skenbart naiva föreställningar om vad mode är och kan vara, parat med en logisk styrka som håller drömfragmenten samman. Paradoxalt nog är det just kreationernas uttryck av enhet i färg och form som gör att de blir övertygande.
Hon berättar att skapandet tog fart under de tidiga tonåren då måleri och skulptur var favoritämnen. Ett estetiskt grundarbete som med tiden ersattes av ett allt flitigare tecknande, varpå genren modeillustration inte låg långt borta.
- Syrran blev arkitekt och mamma och pappa har alltid varit med på noterna och stöttat, till och med min farmor var inne på det konstnärliga området, så det är inget märkligt med att jag nu hamnat i modebranschen.
Hade dålig koll
Efter år av flitigt tecknande och ytterligare ett par förberedande terminer på Tillskärarakademin var det prestigefyllda Beckmans i Stockholm som gällde.
- När jag började på skolan insåg jag snabbt att jag hade rätt dålig koll på vad mode egentligen var, en märklig upplevelse eftersom jag trodde jag visste bättre. Men det har varit tre oerhört lärorika år och nu måste jag säga att jag faktiskt har bra koll. Stenkoll, korrigerar hon skrattande.
Hur kommer du i kontakt med modefenomenet nu när du inte längre pluggar?
- Inspirationen kommer från allt runt omkring. Det handlar om en känsla i magen. För snabb information letar jag i tidningar och på nätet där jag kan se alla designers samtliga kollektioner. Det är en oöverträffad metod om man är intresserad av den stora modevärlden, och jag föredrar att ha bra koll eftersom det känns tryggt, samtidigt som det paradoxalt nog är skönt att skita i all det där.
För att vara assistent på H&M:s designavdelning har Frida Billegren en ovanligt kreativ roll med möjlighet att till viss del utveckla och designa på egen hand. Det kan handla om solglasögon, smycken, håraccessoarer och underkläder. Sysslor hon trivs riktigt bra med men som inte kommer att vara för evigt.
- Efter en tid här hoppas jag det blir något annat företag i stockholmstrakten, gärna Acne eller Filippa K. När jag fått en mer gedigen designererfarenhet kan jag tänka mig att åka utomlands, till exempelvis New York eller London, och jobba på något större företag, kanske under Viktor & Rolf eller Martin Margiela. Och när den resan är till ända, efter si så där tio år, kan det vara läge att starta eget, säger hon om framtidsplanerna.
Spridda lite över allt
Har man genomgått Beckmans treåriga modelinje brukar det ordna sig med jobb. I nuläget har nio av elva avgångselever anställning inom något som har med inriktningen att göra.
- Vi är spridda lite över allt. En gör det som jag inte vill göra, det vill säga sorterar knappar på ett känt modehus utan lön, även om det är en bra erfarenhet att tidigt åka utomlands och praktisera för modejättar. En annan arbetar på flashiga Hussein Chalayan i London, faktiskt med riktigt ordinära uppgifter, syr detaljer och skissar. Och Sofia Sundén från Boden har precis kommit hem från tre månaders praktik hos det svenska stjärnskottet Lars Andersson i New York, säger Frida Billegren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!