Statliga pengar till nättidskrifter
Stödet ska delas ut till organisationer som publicerar och distri- buerar tidskrifter på en webbplats. De, precis som utgivarna av papperstidskrifter, ska kunna söka och få statlig finansiering för den del av kostnaderna man inte lyckas täcka på annat sätt. Reglerna för hur pengarna fördelas ska så lång det är möjligt följa de som finns för traditionella papperspublikationer.
- Det är inga nya pengar som kommit till utan snarare en slags omfördelning av de som finns i det sammanslagna litteratur- och tidskriftsstödet, säger Dan Abelin, kontaktperson på Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter.
Större frihet omfördela pengar
Tidigare fördelades pengarna till kulturtidskrifter ur en pott och stödet till litteratur ur en annan. Den gemensamma budgeten, som 2007 omfattar 109 miljoner kronor, tycks ha givit Statens kulturråd en större frihet att omfördela pengar mellan stödformerna inom området.
Nyttjas inte pengarna på ett konto enligt den planering man gjort, kan de föras över till annan verksamhet.
- Regeringen tror inte att någon särskild grupp kommer att drabbas när nättidskrifterna ska kunna få stöd. Det brukar finnas pengar kvar. Till exempel brukar biblioteken inte använda sin pott för inköp av tidskrifter, säger Abelin.
Redan tidigare har därför bland annat kulturtidskrifterna tilldelning ökat.
- Så här inledningsvis har sammanslagningen gett mer pengar till kulturtidskrifternas produktionsstöd. Men man vet ju inte hur det blir om någon annan grupp skulle behöva mer pengar. Sammanslagningen har givit Statens kulturråd mer makt, säger Dan Abelin. Det är därför de kan göra det här försöket med nättidskrifterna.
Något som Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter tycker är bra. Sedan flera år har man från föreningens skull propagerat för en sådan förändring. Föreningens nya ordförande Siri Reuterstrand, driver också själv nättidskriften www. Alba.nu med inriktning mot kultur, vetenskap och samhälle.
Unikt material prioriteras
Med försöksverksamheten vill Statens kulturråd öka sin följsamhet med medie- och tidskriftsutvecklingen, stimulera den journalistiska och publicistiska mångfalden, samt undvika att konservera sitt eget stödsystem för kulturtidskrifter.
Målet är att främja en värdefull kulturell mångfald vilket innebär att hög kvalitet på texterna och det redaktionella arbetet, att organisationen ska uppvisa kontinuitet i utgivningen, och att nättidskrifter med unikt material prioriteras.
För att kunna söka stödet ska nättidskriften dels drivas från Sverige, dels ha ett utgivningsbevis från Radio- och TV-verket eller kunna visa att man har sökt ett sådant men ännu ej fått besked.
Ansökan till kulturrådet ska vara inne 15 september och tiden det tar att få utgivningsbeviset är cirka en månad, berättar kulturrådet i sin information.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!