Stark kritik mot verksamhetschef

– Marie Larsson Sturdy har förbrukat sitt förtroende som verksamhetschef för Dans i Nord.

Inget förtroende. Den socialdemokratiska politikern Nils Harnesk kan inte se att Marie Larsson Sturdy kan vara kvar som verksamhetschef för Dans i Nord. "Hon har inte bara anlitat sin man, utan också sin egen firma. Om hon varit politiker  hade hon åkt dit för korruption", säger han.

Inget förtroende. Den socialdemokratiska politikern Nils Harnesk kan inte se att Marie Larsson Sturdy kan vara kvar som verksamhetschef för Dans i Nord. "Hon har inte bara anlitat sin man, utan också sin egen firma. Om hon varit politiker hade hon åkt dit för korruption", säger han.

Foto: Roland S Lundström

Kultur och Nöje2016-03-29 07:00

Det menar Nils Harnesk, socialdemokratisk kulturpolitiker i Luleå som reagerat på Norrbottens-Kurirens granskning av Dans i Nords verksamhet sedan Marie Larsson Sturdy tog över som verksamhetschef.

– Hon har anlitat sin egen firma, sin egen man och det danskompani hon själv startat med skattefinansierade medel, återupprepade gånger. Och själv ser hon inte något fel i det. Hade hon varit politiker så hade hon fått avgå och blivit misstänkt för korruption. Hon förvaltar ett demokratiskt uppdrag och skattemedel men har missbrukat det för egna syften. Dessutom är jag mycket förvånad över att Piteå kommun ger henne fortsatt förtroende, att man inte tar ansvar för den kritik som kom fram i landstingets utredning Dansverksamheten i Norrbotten. Nu behövs en tydlig samordning i landstinget och länets kommuner för att dans som konstform ska ha en chans att utvecklas i Norrbottens, säger han.

Läs mer (PLUS): Verksamhetschefen anlitade sin egen firma

Nils Harnesk är tydlig med sin intention. Han, som ordinarie ledamot i Luleås kulturnämnd med en tydlig inriktning om att främja dansområdet, vill skapa en debatt, en dialog på länsnivå om hur dans som konstform i länet kan och vidare ska utvecklas.

– Jag värnar dansverksamheten i hela länet. Där har Dans i Nord inte skött sitt uppdrag. Frågan är hur dansen i Norrbotten förväntas utvecklas och kompetens stanna här när Sturdy tar in koreografer, som sin man, som varken bor och verkar i länet, dansare som inte bor och verkar i länet och danselever som inte heller bor och verkar i länet, frågar han.

Nils Harnesk drar paralleller med Norrbottens museum, där han är anställd som arkeolog.

– Museet saknade länge kompetens för utställningsverksamhet. Det innebar att Norrbottens museum köpte in vandringsutställningar, vilket i sin tur ledde till att det aldrig blev någon kompetensutveckling inom det området. Olyckligt om dansområdet i länet går det ödet till mötes, menar han.

Nils Harnesk vill också lyfta uttrycket konstnärlig kvalitet som använts i försvaret av Marie Larsson Sturdy.

– När det används som argument avskriver man de professionella dansarna i länet. Och det finns professionella dansare i länet. I stället går skattemedel till Marie Larsson Sturdys egen firma. Om Larsson Sturdy ska kvarstå som chef måste nog en ny organisation skapas för hur Dans i Nord ska förmedla sina medel. Hon har uppenbart inte förmågan att ta ansvar och fördela dem på ett riktigt sätt som gynnar dansen i länet. Ska hon kvarstå som chef, vilket jag inte har förtroende för henne att göra, så måste fördelningen av medel ske på ett bredare sätt. Kanske lyftas till politisk nivå.

Detta har hänt

I januari presenterade landstinget utredningen "Dansverksamheten i Norrbotten", där Marie Larsson Sturdy, verksamhetsledare för Dans i Nord fick kritik för att hon trots upprepade tillsägningar av sina uppdragsgivare anlitat sin egen man Joseph Sturdy som koreograf. När Kuriren går vidare i granskningen visar det sig att det inte bara är sin man, utan sin egen firma hon anlitat varje höst. En firma som driver danskompaniet Focus Dance, som Marie Larsson Sturdy startade med sin man och varit okänd för hennes uppdragsgivare. Marie Larsson Sturdy säger att hon är tjänstledig från sin sin enskilda firma och att hennes man driver den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!