Spännande samarbete

Kultur och Nöje2006-08-26 06:00
arnkulturrådet i Norrbotten, bildat hösten 2005 med mål att öka barns tillgång till kultur, har åter samlats. Petra Weckström producent på Unga Riks sätter med sitt föredrag igång diskussionen om framtiden:
- Hur ska Unga Riks vara om tio år? Ska vi fortsätta att göra som vi gör? Tillsammans med Lärarutbildningen vid Malmö högskola, som i sin tur ställer sig frågor om framtidens lärande, och två niondeklasser från olika skolor i Malmö, ska de under hösten undersöka vad så kallade "estetiska läroprocesser" kan ge för kunskap. Begreppet betyder ungefär att omsätta en erfarenhet och ge den ett uttryck till exempel genom en text.
Projektet heter Lära på riktigt och för Unga Riks innebär det att de även granskar sitt eget arbetssätt och uppdrag. Man söker ett närmare men mer oförutsägbart samarbete med ungdomar än genom traditionella referensklasser. Arbetsprocessen är annorlunda, till exempel är repetitionstiden mer än dubbelt så lång , och skådespelarna har stort inflytande på val av medarbetare. Dessutom skriver Lars Norén, som tidigare aldrig skrivit specifikt för ungdomar, på ett manus för uppsättningen. Men efter att ha lekt med avantgardistiska idéer producerar teatern ändå en klassisk föreställning.
Ännu närmare ungdomarna jobbar de medverkande lärarkandidaterna. Under sin ordinarie praktikperiod följer de elevernas arbete med att utifrån det övergripande temat, som även påverkar Unga Riks produktion, Identitet - lika/olika hitta former för att uttrycka det man kommit fram till. Allt under överinseende av forskare.
Det finns också en lite oväntad utmaning i projektet.
- Hur ska vi vuxna våga? frågar Petra Weckström sig, och återkommer flera gånger till de rädslor och svårigheter som de vuxna har i samtalen med varandra och i förhållande till eleverna. Man är helt enkelt rädd för vad som ska hända, hur det blir, när de unga börjar arbeta.
- Det som blir oerhört spännande att se; det är om ni kommer att spegla rädslan. Den ni har själva, säger Dan Swärdh från Teater Scratch och en av nätverksbyggarna i Barnkulturrådet i Norrbotten.
Framtiden för Barnkulturrådet rör något dock något mer prosaiskt än innehållet i Unga Riks projekt; nämligen finansiering av rådet. Nästa träff planeras till den Barnkulturkonferens som Riksteatern Norrbotten hoppas kunna genomföra våren 2007. Det vore en utveckling av den traditionella marknadsdag där arrangörer och aktörer möts. Konferensen skulle pågå under två dagar och innehålla seminarier. Även till konferensen saknas i dag medel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!