Shakespeare i svenskt sommarljus

Kultur och Nöje2006-06-12 06:00
Pinterskt relationsdrama i Skillinge och Hemsöborna på meänkieli i Pajala. Men annars dominerar Shakespeare stort i sommar. Minst åtta stora uppsättningar ges runt om i landet, och som grädde på moset den nyskrivna operan William i Vadstena.
Det är nu vi ska vara lyckliga, men det är också nu vi har tid att känna efter.
Om det nu verkligen är så, vad kan då passa bättre än ett saftigt relationsdrama? Så resonerar Skillinge teater på Österlen som i sommar sätter klorna i Svek, ett triangeldrama av Nobelpristagaren Harold Pinter.
Även Västerbottensteatern i Skellefteå tar fasta på lusta, om än i helt andra tonarter. Via Shakespeares komedi En midsommarnattsdröm, spinner teatern vidare på den svenska sommarnattens mystik. Friluftsteatern på Kyrkholmen i Skellefteälven har blivit ett sommarmåste för Skellefteåborna. Till scenen kommer man via en hängbro och ljudet från forsande vatten ackompanjerar spelet under bar himmel. Dit ska man bara, berättar teaterchefen Med Reventberg.
- Lite duggregn tål både vi och publiken.

Trolsk historia
En midsommarnattsdröm tycker hon passar särdeles bra med tanke på den trolska historien, men också för det stora antalet småroller, älvor och andra. Västerbottensteatern gör sommarspelet tillsammans med lokala amatörer. Ulf Dageby från Nationalteatern har skrivit ny musik och Staffan Aspegren regisserar.
Köpmannen i Venedig spelas i Vadstena Folkets park, Slutet gott allting gott i Romaruinen på Gotland, Spegelteaterns Othello vid Steninge slott utanför Märsta i Uppland och Vintersagan utanför Krapperups slott i Skåne.
Shakespeare har just fyllt 442 år, så något fördelsedagsjubileum förklarar inte valet av dramatiker. Däremot har få skrivit dramatik för utomhusteater som just William Shakespeare. På den elisabetanska teatern hade publiken tak över huvudet, medan skådespelarna spelade under bar himmel. Just dagsljuset är avgörande, tycker brittiske Graham Christopher som regisserar Gävle folkteaters uppsättning av Trettondagsafton i Träteatern i Järvsö.
- Publiken vet att skådespelarna kan se dem, och det skapar en otroligt intim relation.

Talar direkt till publiken
Uppsättningen på Träteatern görs visserligen under tak men med belysning, både på publik och scen, som efterliknar dagsljuset, för att ytterligare förstärka den direkta kommunikationen mellan scen och publik som redan finns inskriven i själva texten.
- Ibland talar ju karaktärerna direkt till publiken som vore den en förtrogen, man vill höra dess åsikt.
Allt finns i Shakespeares text, framhåller Graham Christopher, som inte strukit ett ord, och som har ett förflutet på The Globe i London.
Pontus Plænge, konstnärlig ledare och regissör på tioårsjubilerande Shakespeare på Gräsgården, Vadstena, håller med. Någon avancerad scenografi är egentligen inte nödvändig. Köpmannen i Venedig ges visserligen inomhus, i Folkets park, delvis med tanke på vädret. Sommarens andra föreställning, Hamlet, spelas dock under bar himmel som vanligt.
Shakespeare på Gräsgården har i år dessutom gjort gemensam sak med Vadstenaakademien vars stora sommaropera är den helt nyskrivna William av B Tommy Andersson med libretto av Håkan Lindquist, premiär 26 juli.
En mängd offentliga föreläsningar om Shakespeare arrangeras plus en särskild ungdomskurs, Young Shakespeare, för att fördjupa kunskaper och färdigheter när det gäller den brittiske skalden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!