Ser allvaret i barns verklighet

Hon tycker att Sveriges normfixering är farligare än rasism.
Och det är inte alltid föräldrar gillar hennes barnprogram.

DILEMMA. Med sina musikvideor Dilemman för Doreen har Doreen Månsson tagit upp skilda ämnen som barns utsatthet till hur det är att vara en god vän, men också svårigheten att säga förlåt eller hur jobbiga föräldrar kan vara.

DILEMMA. Med sina musikvideor Dilemman för Doreen har Doreen Månsson tagit upp skilda ämnen som barns utsatthet till hur det är att vara en god vän, men också svårigheten att säga förlåt eller hur jobbiga föräldrar kan vara.

Foto: Petra Isaksson

Kultur och Nöje2012-02-21 06:00

- Det finns en föreställning om att barn ska vara glada men jag ser barn som kortväxta människor med samma känsloregister som vuxna, säger Doreen Månsson, producent på SVT.

Hon har fått kritik för att ta upp ämnen som får barn att gråta i hennes serie Dilemman med Doreen. I de 30 olika musikvideor hon producerat i serien har hon gjort låtar om diverse olika företeelser i barns vardag, allt från hur det är att leva med en psykiskt sjuk mamma till hur man säger hej på olika språk eller hur man är bästa vänner. Men det är framförallt låtarna om barns utsatthet som fått kritik. Barnfattigdom, sorg, alkoholism, utanförskap och saknad efter en död syster eller cancersjuk mamma har inte vunnit alla föräldrars hjärta.

Serie om rasism
Programidén fick hon när hon jobbade som programledare tillsammans med Musse Hasselvall med Välkomna nästan allihopa, en programserie om främlingsfientlighet och rasism.

- Jag tänkte att via barnen går det att göra mest skillnad. Om jag skriver låtar och barn sjunger dem, så kanske det händer något.

Tanken var att spegla och ta upp ämnen som barn möter i sin vardag. Ett sorts samhällsprogram, men i form av musikvideos.

- Ta barnfattigdom. Tänk hur många barn som får höra att de ska ta med sig 20 kronor till skolutflykten med skolan, men 20 kronor finns inte. Många har inte ens en cykel. Barnfattigdomen finns, men vi erkänner det inte.

- Eller ta alla barn som inte gråter, trots att de är ledsna. Barn får så ofta höra att de ska vara glada. "Var inte ledsen, du är så söt när du är glad". Vilken vuxen skulle acceptera att alltid vara glad, speciellt om din verklighet inte är så särskilt munter. Tårar, sorg och ensamhet är lika stora känslor hos barn som vuxna och de behöver kunna kanalisera sina behov och känslor. De är extra isolerade från sina rättigheter eftersom många barn inte känner till dem.

Det Doreen Månsson framför allt vänder sig emot är att inte ta barn på allvar och se dem som jämlikar, dock utan att hamna i 1970-talets övertydliga realism och indoktrinering.

- Det handlar väl snarare om att upplysa barn och stimulera dem till eget tänkande. Om jag ska säga någonting generellt om barnkultur är att det är viktigt att det får kosta pengar. Varför ska barn nöja sig med skit?

Därför har Doreen Månsson jobbat med radiosymfonikerna, Malmös operahus och professionella musiker. Det är hon som skriver texterna, Christopher Dominique gör musiken. Ett samarbete hon sätter högt värde på, även om de har diametralt olika smak och bråkar mycket.

"Bra när man är olika"
- Med det är fördelen med mångfald. Det blir bra när man är olika. Skulle jag få bestämma skulle allt låta som frikyrklig musikal musik, medan Christopher föredrar jazz. Det är bra för slutresultatet att vi stångas.

Mångfalden syns också i musikvideorna, även om Doreen Månsson själv menar att hon bara speglar nutida barns verklighet. Sverige är mångkulturellt. Punkt slut.

- Men visst har jag även jobbat medvetet med mångfald. Exempelvis i videon med pojken som har en psykiskt sjuk mamma. Där står pojkens lärarinna, som har slöja, för hans trygghet. Jag vill ge en normal bild av beslöjade kvinnor som motsats till allt annat media visar så fort det handlar om muslimer.

För detta med normer och att sätta rubriker och etiketter på människor tycker Doreen Månsson är farligare än rasism. Och det gäller alla rubriker, från invandrare, kärnfamilj till barn.

- Barn är ingen homogen grupp. De är enskilda individer, precis som en kärnfamilj kan bestå av en mamma med barn eller två pappor och barn. Det blir också svårare men också mer sant när man ser exempelvis på barn som individer i stället för en grupp.

- Det är inte lätt att göra barnprogram. Det får inte bli fel. När jag har skrivit mina texter tar jag hjälp av en psykolog innan videorna spelas in. Det behöver inte nödvändigtvis vara flaskor i hela lägenheten hos en alkoholist, på samma sätt som ett barn som har föräldrar som knarkar ändå kan spela Nintendo och bo i en vanlig lägenhet.

Det har som sagts blivit 30 avsnitt i serien Dilemman med Doreen. Om det blir fler, vet hon inte. Just nu funderar hon på en ny programidé.

- Vi får se vad som händer, men jag kommer alltid att återvända till att göra TV för barn. Det är så roligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!