Screentrycksverkstad under uppbyggnad

SCREENTRYCKSVERKSTAD. I denna lokal på Kronan ska det byggas upp en screentrycksverkstad för konstnärer men också med tanken på att bygga upp en kursverksamhet för allmänheten. På bild ses Pia Schmaltz, föreståndare för Konstnärernas kollektivverkstad i Luleå.

SCREENTRYCKSVERKSTAD. I denna lokal på Kronan ska det byggas upp en screentrycksverkstad för konstnärer men också med tanken på att bygga upp en kursverksamhet för allmänheten. På bild ses Pia Schmaltz, föreståndare för Konstnärernas kollektivverkstad i Luleå.

Foto: Håkan Gidlöw

Kultur och Nöje2012-09-20 06:00

För andra året i rad har Konstnärernas kollektiv verkstad, KKV i Luleå fått ett utrustningsbidrag från Kulturrådet.

I fjol gick de pengarna 120.000 kronor till att investera i en vaxugn för bronsgjutning. I år satsar de på att bygga upp en screentrycksverkstad.

- I dag kan vi göra screentryck på papper, men med detta bidrag möjliggör vi textiltryck på metervara. Vi satsar också på att bygga upp kursverksamhet inom textilt screentryck, säger Pia Schmaltz föreståndare för Konstnärernas kollektiva verkstad.

Det var 1997 som Konstnärernas kollektiv verkstad i Luleå startade. I dag har föreningen 104 medlemmar från hela länet och Luleå kommun står för lokalerna ute på Kronan.

- Då fanns det ett stort behov bland konstnärer av gemensamma lokaler. Det är svårt att ha råd med ett eget snickeri till exempel. Tanken bygger på det kollektiva tänkandet som genomsyrade 1970-talet, säger Pia Schmaltz.

Klart före jul
De verkstäder som sakta men säkert vuxit upp i huset på Kronan är all sprungna ur konstnärernas behov.

- Det handlar mycket om att det finns medlemmar som brinner för en idé och vill bygga upp något nytt. I detta fall är det Hans Stenström som förutom sitt eget konstnärliga behov vill bygga upp en kursverksamhet för allmänheten i screentryck.

Investeringen handlar bland annat om att köpa in ett nio meter lång bord så att det går att hålla kurser för åtta till nio personer. Och så måste lokalen anpassas lite, bland annat måste en vägg rivas, innan verkstaden ska vara klar till jul.

- Vår förhoppning är att starta fler kurser efter jul, även i keramik. Ett rikt konstliv kräver både en bredd och spets. Spetsen hämtas ur de breda lagren, därför är vi beroende av en bra kursverksamhet för allmänheten. Dessutom är människan en skapande varelse. Vi mår bra av att skapa och vara kreativa, säger Pia Schmaltz.

Konstnärernas kollektivverkstad i Luleå är en ekonomisk förening vars huvudsakliga uppgift är att tillhandahålla väl utrustade verkstäder för professionellt konstnärligt arbete.

För att få tillgång till KKV:s lokaler krävs att man är medlem och för att bli medlem krävs att man gått två år på Sunderbyns konstlinje eller motsvarande.

KKV Luleås vision är att fungera som ett utvecklingscentrum för konst, för nationella och internationella konstnärliga projekt och utbildningar. De kan också hjälpa till med rådgivning, hjälp och marknadsföring.

KKV Luleå ingår i ett rikstäckande nätverk för kollektivverkstäder - KKV Riks

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!