I går var det boksläpp på en ny lärarhandledning, LAByrint, där samtidskonsten används som pedagogiskt verktyg.
- Konsten har en unik förmåga att ställa frågor om samhälle, etik och moral. Konst utmanar och sätter igång våra tankar, säger konstnären Dan Lestander.
Med Luleå Art Biennial, LAB, som plattform och inspirationskälla startade konstnärerna Dan Lestander och Ricky Sandberg, Kilen Art Group, arbetet med Labyrint. Projektet och dess arbetssätt har senare vidareutvecklats och testats i fyra av Norrbottens högstadieskolor av konstnärerna Dan Lestander och Klas Hällerstrand.
Fokus på idén
- Samtidskonst är idébaserat. Fokus ligger på idén och tanken med konstverket, inte teknik eller medium. Den mer traditionella synen på konst är att man först ska lära sig ett hantverk, till exempel måleri eller skulptur. Vi har i våra pilotklasser inte märkt den rädsla som man ibland kan uppleva i traditionella konstprojekt där hantverket är i fokus. Snarare har det varit mycket intressant att se elever som inte utmärkt sig tidigare blomma ut, när de fått alternativa sätt att uttrycka sig eller söka svar på sina frågor, säger Dan Lestander.
Metodiken, sättet att jobba, skiljer sig från traditionellt skolarbete. Konstnärerna betonar att det är mycket viktigt att eleverna själva står som avsändare i ett verk. Detta för att de måste bidra med något, inte bara tugga i sig kunskaper som serveras. Men också att de själva får uppleva samtidskonsten och dess konstnärliga process och på så sätt hitta nya verktyg för att söka kunskap och bemöta sin situation i samtiden.
Nära eleverna
- Fotografi, video, performance och installationer är material som används inom samtidskonsten, uttryckssätt som ofta ligger närmare eleverna än deras lärare, och passar bra för ett undersökande och idébaserat arbetssätt, där samtida frågor kan belysas. Det öppnar också för att utveckla kreativa sätt att ta sig an skoluppgifter, menar Dan Lestander.
Boken innehåller flera delar. Hur man kan jobba pedagogisk med samtidskonst i skolan med den metodik konstnärerna jobbat fram, men också en mycket handfast del där videoteknik, ljussättning och bildutsnitt redovisas. Materialet innehåller också ett kompendium att dela ut till eleverna.
- Vi lyfter också fram och ger exempel på vad man kan jobba med konkret i ett projekt, från val av projekt, via genomförande till utställning. Rena projektidéer, säger Dan Lestander.
Återvinning
En projektidé han lyfter fram är möjligheten att jobba med miljöfrågor med ljusinstallation och börja projektet på en återvinningsstation.
- Eleverna får fundera och reflektera över allt som slängs och på så sätt skapa nya tankar om kretslopp och återvinning. Kan det vi kallar skräp vara vackert? Genom en ljusinstallation kan nya bilder skapas och nya insikter uppstår utifrån upplevelser och inre processer, säger Dan Lestander.
Materialet och arbetet på skolorna har utvärderats tillsammans med pedagoger vid Norrbottens museum. LAByrint är ett projekt i Konstmuseet i Norr.