Samisk vecka för åttonde året i rad
- Vi har blivit ett komplement till Jokkmokks marknad. Här satsar vi dock på konstnärliga och intellektuella verksamheter, säger Michael Lindblad, ordförande i Umeå sameförening.
För åttonde året i rad arrangeras Samisk vecka. I år med tema Traditionell kunskap.
- Det är viktigt att vårda och bevara, men också att utvecklas i vår samtid, säger Michael Lindblad och tar en av landets främste jojkare Lars-Ánte Kuhmunen som exempel.
- Han kombinerar samisk musiktradition med ett modernt musikaliskt uttryck. Håller traditionen levande samtidigt som han för musiken framåt.
Lars-Ánte-Kuhmunen med band hörs på fredag i Umeå folkets hus. 2005 kom debutalbumet Birrasis och 2007 sände Sveriges Television dokumentären En jävla jojk som handlar om arbetet med skivinspelningen. Filmen visas på Västerbottens museum onsdag och fredag.
Alltmer betydelsefull
Ett bevis på att Samiska veckan blir alltmer betydelsefull för det samiska samhället i stort är det faktum att Beivvás Samiska Teater i nordnorska Kautokeino själva erbjöd sig att medverka.
- Föreställlningen Den rimhårige och drömtydaren visas för första gången i Sverige, berättar Michael Lindblad som anser att arrangemanget hör till en av veckans höjdare.
Stycket, skrivet av den samiska poeten, skådespelaren och tonsättaren Nils-Aslak Valkeapää (1943-2001), handlar om hur en schaman, en vis man, vidarebefordrar sina kunskaper till en renskötare. I föreställningen mixas traditionellt samiskt historieberättande, jojk och inspiration av stiliserad japansk noh-teater.
Enligt Michael Lindblad är Den Arktiska mässan i Norrlandsoperans konsertsal på torsdag ett måste.
- Samarbetet mellan sydsamen Frode Fjellheims musik och Symfoniorkestern blir en underbar mix av musikaliska uttryck, ett reningsbad för själen.
En kul utmaning både för kropp och själ blir säkert årets stora nyhet, styrdans till kultbandet Noice-Makers från Tärnas fjällvärld i Umeå folkets hus. Countryrock med inlandstexter utlovas.
Om nyskapande samisk design berättar Anna-Stina Svakko på söndag i Västerbottens museum. Ytterligare en representant för detta på museet är Max Lundström som i arbetet med björkvrilar utvecklar den traditionella nappins mjuka former.
Här finns även den unga, samiska fotografen Carola Grahns omtalade utställning om unga samer.
- I ett framtidsprojekt vill jag arbeta med frågeställningar inom den samiska kulturen som jag upplever som dåliga: Vem är same, vem är det inte. Vad får man göra och inte, säger hon.
Bland Sameveckans ovanligt digra utbud i år finns även den samiska dansen signerad Ola Stinnerbom och den Samiska Teaterns ungdomsensemble. Urpremiären på bea@nisse på fredag handlar om identitet och att våga fråga.
Cirka 200.000 personer besöker årligen Samisk vecka där det även arrangetas heldagarsseminarium. På internationella kvinnodagen torsdag 8 mars i Bildmuseet ställs frågan: Är det jämställt i Sápmi? Och på fredag ventileras Samerna och folkrätten - utmaningar för svensk rätt på Umeå universitet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!