I går startade en internationell filmkonferens i Kautokeino.
- Syftet är att uppmärksamma samisk film i Norden och hämta inspiration från andra urfolks filmmiljöer och deras framgångar, säger Åsa Simma, dramaturg och manusutvecklare vid det Internationella samiska filmcentret.
Det Internationella samiska filmcentret startade för två år sedan. Nu står de som arrangörer för en stor internationell filmkonferens för urfolk världen över. Bland annat är Bird Runningwater, ledare för Native American och Indigenous program från Sundance film institute inbjuden.
- Länder som Kanada och Australien har satsat på att utveckla film för urbefolkningar. En satsning som gett eko internationellt, nationellt och lokalt. Nu får vi en möjlighet att lära oss av deras sätt att arbeta och bygga upp nätverk, säger Åsa Simma.
Långfilmsprogram
Hon vill se en likande satsning i Norden och Sverige. Helt enkelt driva fram en utveckling så att urfolken är en del av filmindustrin i Norden. Därför är representanter från de nordiska filminstituten inbjudna.
- Det handlar inte bara om ekonomi, utan också att stödja och vara behjälplig för de samer som vill göra film. I dag saknas nationell, samisk expertis inom filmindustrin.
Därför har det Internationella samiska filmcentret tagit initiativ till ett tvåårigt långfilmsprogram för urfolk från hela världen. De fick 54 ansökningar, tio av dem har valts ut och tre av de utvalda är samer. Deltagarna i långfilmsprogrammet kommer bland annat att få hjälp av professionella filmskapare samt dramaturger som jobbar i Lars von Triers bolag. Vem som får delta i programmet kommer att meddelas under helgen.
Moderna uttryck
- Det samiska tänkandet och kulturen måste även använda moderna uttryck. Annars fastnar vi i de historiska uttrycken med jojk och sameslöjd. Egentligen handlar det om att synliggöra den samiska kulturen. Min dröm är att via film, som är ett sådant stort medium i dag, kunna förmedla våra berättelser till en mycket större publik .
Åsa Simma talar inte bara om långfilmsproduktioner. Hon hoppas på framtida samisk animerad film och filmer för barn.
- Det är spännande och viktigt för oss att också kunna jobba på vårt eget språk.
Men framför allt menar hon att det samiska berättandet skulle bidra till något nytt globalt, nationellt och lokalt.
- Det samiska berättandet är annorlunda. Det är djupare, mer filosofiskt än vanliga dramer. Och det finns många berättelser som aldrig nått ut. Det vet jag från mitt arbete som dramaturg och manusutvecklare.
Norge föregångsland
I Norden är det Norge som är föregångsland. Det är bland anat Norges förtjänst att det Internationella samiska filmcentret skapats.
- Det saknas kunskap och förståelse. Filmindustrin har ingen närhet till ursprungsfolkens kultur i Sverige. När de får det kommer de att inse att samisk film är berikande nationellt, säger Åsa Simma.
Filmkonferensen kommer att pågå i tre dagar. De uttagna till långfilmsprogrammet kommer att stanna kvar några ytterligare dagar för att jobba vidare med sina projekt.