Samarbetar både med Piteå och Rom

Kultur och Nöje2006-04-26 06:00
Den samtida dansen blir en permanent del av Norrlandsoperans verksamhet.
- Vi ska arbeta nätverkande och mindre som en betongkloss, säger Åsa Söderberg, nyutnämnd danschef och konstnärligt ansvarig.
Sedan 1998, då Åsa Söderberg utsågs till länsdanskonsulent i Västerbotten har hon arbetat för dansens utveckling i norra Sverige. Att länsdanskonsulentens lokaler via ett landstingsbeslut, förflyttades från länsteaterföreningen till Norrlandsoperan var en ovanlig men gynnsam lösning.
- Även om institutionen inte hade något uppdrag eller ansvar gentemot mig kunde jag succesivt påverka.
Inledningsvis fick Åsa Söderberg höra talas om den nystartade Dans­biennalen, för publik och dansbransch, som skulle äga rum i Stockholm och därefter vandra runt i landet.
- Jag lobbade igenom projektet hos de lokala politikerna och fick även uppdraget att skapa goda relationer i Stockholm.
Med EU-pengar samt bidrag från Kulturrådet, kommunen och landstinget hölls Dansbiennalen 2001 i Umeå. Vid denna tidpunkt hade Lars Tibell tillträtt som vd och konstnärlig ledare för Norrlandsoperan.
- Han hade gediget dansintresse och danskunnande. Dessutom insåg den dåvarande ekonomichefen Helen Sundström Hetta att institutionen, via dansen, kunde nå en yngre publik. Detta öppnade nya möjligheter.

Bröt ny mark
Åren 2000-2005 var dansen en projektverksamhet inom Norrlandsoperan. De första två åren med fokus på dansproduktion i huset. Detta påbörjades redan i samband med Dansbiennalen. Under Philippe Blanchards ledning, som blivit känd för att bryta ny mark inom koreografin, skapades det uppmärksammade verket Noodles.
- För att öka tillgängligheten bestämde vi oss för att satsa på gästspel i stället för produktion, berättar Åsa Söderberg.
Med hjälp av ytterligare Mål 1-pengar startades 2003 Scen för dans, Norrlandsoperan. I dag en av landets största gästspelsscener. Varje säsong presenteras ett tiotal dansföreställningar av svenska och internationella ensembler.
Scen för dans är aktiv part i Dansnät Sverige, ett nätverk av regionala aktörer med Dansens hus i Stockholm som centrum. Dansnät Sverige, med statligt uppdrag att sprida danskonsten i landet under en treårsperiod, blev en permanent statlig verksamhet hösten 2005.
- Ungefär hälften av föreställningarna som presenteras inom Scen för dans, Norrlandsoperan, kommer från Dansnät Sverige. Via detta kontaktnät kan vi ta in stora internationella gästspel, berättar Åsa Söderberg.
Scen för dans största satsning under 2005 var mötet med Poznanbaletten och Symfoniorkestern vid Norrlands­operan i slutet av året. På stora scenen i ett utsålt hus presenterades två polska koreografier samt den nyproducerade En Face i koreografi av Susanne Jaresand och till musik av Ingvar Lidholm.

Samverkar stundtals
För att stärka dansens ställning i Västerbottens län drivs även Dans i Västerbotten och danskonsulentverksamheten. Under det senaste året med fokus på att öka produktionsmöjligheterna för professionell danskonst i länet.
Scen för dans och Dans i Västerbotten samverkar stundtals. Under 2005 genomfördes projektet Umeå dansar med fler. En festivalvecka där regionens dansare mötte kollegor, med rötter i Umeå och som är verksamma internationellt. Festivalen avslutades med en föreställning där 20 dansare, koreografer och konstnärer presenterade dansverk.
- Umeå dansar med fler återkommer i slutet av augusti, berättar Åsa Söderberg när jag ber henne presentera hösten 2006. Ett variationsrikt, välmatat program
Hon har dock, trots alla framgångsrika satsningar på dansen, genomlevt en period av osäkerhet om hur dansens framtid skulle se ut när Mål 1-pengarna för Scen för dans tog slut i december 2005.
Men så, i februari 2006, kom beskedet att Kulturrådet satsar två miljoner kronor på Scen för dans. Norrlands­operans ägare, Västerbottens läns landsting och Umeå kommun plussade på så att budgeten för 2006 ligger på 4.425.000 kronor. Dansen blev en permanent del av Norrlandsoperans verksamhet.

Flera satsningar
- Vi kommer även att utveckla gästateljéverksamhet och arbeta för att kunna erbjuda daglig träning för professionella dansare. Vi satsar också på utökad turnéverksamhet och på dansbussar till föreställningar på stora scenen.
Under sommaren återkommer koreografen Philippe Blanchard till Norrlandsoperan för att arbeta i huset tillsammans med dansaren Gemma Higginbotham. Föreställningen visas i slutet av oktober. I ytterligare ett projekt, inom ramen för Dansnät Sverige, arbetar dansaren Malin Hellqvist Selen med rötter i Umeå. Hon turnérar med sin föreställning i hela dansnätet.
- Detta ger en bild av hur vi vill arbeta. Både med etablerade koreografer och med unga dansare med koppling hit.

Ny samproduktion
Under höstsäsongen blir det en ny samproduktion med Symfoniorkestern vid Norrlandsoperan. Denna gång står barnens musikskapande i centrum. På Musikskolan i Umeå har 9-16 åringar komponerat små stycken som bearbetas till professionell nivå på Piteå musikhögskola. Musiken koreograferas sedan i samarbete mellan elever och proffs på Danshögskolan i Rom.
- Ett fantastiskt projekt, konstaterar Åsa Söderberg som nu arbetar för att skapa nya produktionslokaler för dans i Norrlandsoperan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!