Salong för nya upplevelser

Kultur och Nöje2006-08-25 06:00
Det är klart att det är från två 24-åriga konstnärer man ska höra det: Vi vill vara lyckliga och göra allt som är roligt!
Allvarligt talat och utan ironi, det är en alldeles självklar mening och ett sunt förhållningsssätt till livet - och konsten.
De unga konstnärerna heter John Wennbom och Elin Alexandra Sundström och deras konst har funnit vägen genom nålsögat och visas på Norrbottenssalongen, som öppnar i morgon lördag på Konstens hus i Luleå.
Nålsögat, i form av en jury med deltagare från olika håll i landet, hade att ta ställning till 202 konstnärers verk. Så många var det som kände sig manade att lämna in konstverk till den
jurybedömda utställningen.
55 konstnärer valdes ut och när man tittar igenom utställningskatalogen kan man konstatera att det är en stor blandning av stilar och åldrar, nya och etablerade, som finns representerade. Värt att notera är också att 34 av 55 utställande konstnärer är kvinnor.

Avslappnad inställning
John och Elin Alexandra hör till de nya i konstbranschen. De har båda precis gått ut konstlinjen på Sunderbyns folkhögskola, John gick tre år och Elin Alexandra två år. Problemen äro få - möjligheterna desto fler. Det är deras avslappnade inställning till både livet och konsten när jag träffar dem båda på Konstens hus, mitt i stöket där personalen för fullt förbereder inför vernissagen på lördag.
Elin Alexandra har tillsammans med tre unga konstnärskollegor, Lenita Andersson, Isa Landelius och Linnea Henriksson, i sommar öppnat gemensam konstateljé i ett gammalt missionshus i Kallax strax utanför Luleå. Där jobbar de tillsammans under namnet Vi på Konstkapellet.
- Jag vill prova allting och utveckla mig själv, hitta de material jag gillar. Just nu blir det mest en blandteknik med akvarell, kol och blyerts. Alltid mänskliga motiv, det är viktigt för mig.

Människor och relationer
Om framtiden vet hon inte mycket - mer än, som sagt, att livet går ut på att vara lycklig, att göra det man gör och se vart det bär. Tanken på en vidareutbildning, kanske Konstfack, finns där i bakgrunden, men det ligger långt fram i tiden.
John Wennberg är ursprungligen från Jokkmokk men har bott i Luleå de senaste nio åren. Konst och musik är vad som gäller. Måleriet är viktigt, men också musiken i form av att han är sångare i punkrockgruppen Female Skulls. Allt är på allvar men för John, precis som för Elin Alexandra, handlar livet mycket om att göra vad man vill och ha kul.
- Jag har hyrt ateljé tillfälligt nu i sommar och det är härligt att gå dit varje dag och försöka skapa nya målningar.
John ska också, tillsammans med Linnea Henriksson, ha utställning på Skådebanans galleri i Luleå i början av september. Johns motivval handlar alltid om människor.
- Det är människor och relationer som är spännande och det är härligt att kunna gå vidare och utvecka sig mer efter tiden på skolan.

Fräsch och aktuell
Det här blir fjärde gången som Norrbottenssalongen arrangeras. Tidigare var 1983, 1993 och 1998, då i Norrbottens museums regi. Nu är det istället ett samarrangemang mellan museet, Konstens hus och Luleå konstförening.
Eva Gun Jensen på Konstens hus är glad att juryn till största delen bestod av konstmänniskor utanför länet.
- De ser på konstverken med nya ögon och jag tycker det är roligt att rätt många unga konstnärer kommit med. Det finns en stor bredd också, inte minst i åldrar. Gösta Wallmark, till exempel, han är född 1928 och flyttade från Luleå i unga år. Han är sedan länge en etablerad konstnär i södra Sverige. Fler etablerade namn finns förstås med, som Tex Berg, Jette Andersen och Helena Bergenrud.
Ett annat intressant faktum om Norrbottenssalongen är att inget konstverk får vara mer än ett år gammalt. Förhoppningsvis bidrar det till en fräsch och aktuell bild av konstens situation i Norrbotten.
Konstbesökaren har tid på sig att se resultatet. Vernissage i morgon och sedan pågår salongen ända fram till 1 oktober.Fotnot: Juryn bestod av följande personer: Marianne Ahnlund, Galleri Ahnlund, Umeå, Richard Sangwill, konstintendent, Stockholm samt Katriina Pietilä-Juuntura, chef på Aine konstmuseum i Torneå, Finland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!