Teaterföreställningen Sagoväskan ska främja barnens flerspråkighet i Sverige.
- Min förhoppning är att barnen lär sig några finska ord, säger Sannamari Patjas, skådespelare.
I går intog Sagoväskan Folkets hus i Övertorneå. Förskolebarn mellan tre och fem år kom för att höra folksagor där svenska blandas med finska. Bland annat fick de lyssna till Berättelsen om björnen Karhu.
Sjunger
Karhu nukkuu, karhu nukkuu talvipesässään. Barnen sjunger med i finska versionen av Björnen sover. Det är ingen tvekan om att många i den unga publiken redan kunde visan.
- Jag kan prata finska, vi brukar göra det hemma, säger Siri Pantzare, 5 år.
Hon är inte ensam. När det är dags att räkna till tre på finska hänger samtliga barn från Torneusgårdens förskola i Övertorneå med utan problem.
- Man ser stoltheten i de ras ögon när de kan och förstår det jag säger, säger Sannamari Patjas.
Främja samhörighet
Det är Finska nu som står bakom föreställningen som i veckan hade Norrbottensturné under vilken de besökte Kalix, Övertorneå, Pello, Pajala, Gällivare och Kiruna. Projektet, som har sitt säte i Stockholm, drivs av statliga medel och strävar efter att öka barns kunskap om den sverigefinska kulturen och känslan av samhörighet mellan Sverige och Finland.
- Vi är två personer som åker runt och framför Sagoväskan på förskolor i hela landet. Det spelar ingen roll om man kan finska eller inte. Tanken är att de som inte kan kanske lär sig några ord i alla fall, säger Sannamari.
Hon började själv arbeta med föreställningen vid årsskiftet och menar att skådespelare som hon själv, som talar flytande svenska och finska, inte växer på träd.
- Tyvärr är vi inte så många. Men jag tvekade inte på att ställa upp i projektet, det har varit och är hur kul som helst. Helt fantastiskt, säger hon.
Sagoväskan hade sin sista föreställning i länet på torsdagen, men det har redan börjat talas om ytterligare en Norrbottensturné i höst.
- Det vore spännande. Det är så roligt att spela för barn som redan talar lite finska, säger Sannamari Patjas.