I Norrbottensteaterns nya barnföreställning Det magiska skåpet hänger inget skjutvapen, men här tronar som titeln utlovar ett likaledes skarpladdat skåp.
Publiken behöver dock inte vänta särskilt länge innan de sagomålade luckorna slås upp, för att avslöja en finurlig och ideligen föränderlig fond för de tre H.C. Andersen-klassiker som står på repertoaren. Närmare bestämt: Flickan med svavelstickorna, Den fula ankungen och Kejsarens nya kläder.
Skådespelarna Gustav Ekman Mellbin och Anders Öhrström utger sig för att vara ”handelsresande i berättelser”, men deras spelstil utmärks snarare av en slående brist på prånglande inställsamhet. Jag tror inte att herrarna egentligen vill sälja något alls, och det är riktigt uppfriskande. För den berättare som inte drivs av sälj- och vinstintresse vågar istället intressera sig för berättelsen, och hos H.C. Andersen kan det som känt bränna till rejält.
Bilden av den ihjälfrusna flickan med svavelstickorna gör nog skäl för den inrådan som står att läsa på Norrbottensteaterns hemsida, om att Det magiska skåpet lämpar sig bäst för modiga femåringar (och äldre). Samtidigt finns tillfällen då det känns som att skådespelarna håller nog så hårt i berättarens ledstång, istället för att göra det vådliga dyket ner i identifikation och gestaltning. Kanske befaras att en alltför intensiv och övertygande sagoillusion vore för mycket för den unga publiken. Men barnteater kan kosta på sig att vara lite ohygglig ibland, tycker jag.
I utbudet och användningen av rekvisita; speldon, dockor, dekorer, manicker och allsköns grunkor saknas dock både måtta och mättnad, och även för en med viss insikt i mekaniska finesser upplevs scenografen Mona Knutsdotters skåp som, jo just, magiskt. När den röda tråden i föreställningen någon gång glappar är det skåpet som lekfullt lindar upp och flätar om den igen. Se till att få en plats långt fram bara, eller medtag teaterkikare.
Ett särskilt omnämnande förtjänar också den bedårande fula ankunge-dockan, som i Gustav Ekman Mellbins känsliga hantering borde få omgående fast anställning som programledare i SVT:s Barnkanalen.
Och till sist en spoiler, för er som inte kan vänta och se: Nej, kejsaren är dessvärre inte naken på scen. Jag sa ju att de inte begagnar sig av billiga säljknep.