Fördeg:
500 g mjölk (5 dl)
50 g jäst
1 g saffran (2 påsar)
8,5 dl vetemjöl
1/2 tsk mortlade kardemummakärnor
Deg:
150 g smör rumstemperatur
170 g strösocker (2 1/2 dl)
2 g salt (2 krm)
320 g vetemjöl (5,5 dl)
Mandelfyllning:
250 g mandelmassa
3 msk ljust muscavadosocker eller råsocker
1 nypa vaniljpulver
130 g mjukt smör
Pensling och topping:
1 st ägg
pärlsocker
Saffransdeg: Börja med att göra en fördeg. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i mjölken och blanda i det med vetemjölet, knåda till fin en deg. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör degen då 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min. Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen börjar kännas len, glansig och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar ordentligt! Låt degen vila under en duk i cirka 20-30 minuter.
Gör fyllningen:
Blanda mandelmassa med socker och vanilj. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning. Kavla ut degen, cirka 45 x 70 cm, cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord. Bred ut fyllningen jämt över degen. Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga remsor och snurra bullarna. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under en duk 1-2 timmar. Sätt ugnen på 200 grader, pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 13-15 minuter tills bullarna fått en fin gyllenbrun färg.
Lycka till!