Saddams sista strid i SVT

Mette Heide och Michael Christoffersen står bakom dokumentären om Saddam Hussein-rättegången som har världspremiär i SVT på måndag.
? Saddam hade hängts omedelbart om inte amerikanerna varit där. På många sätt blev processen mer rättfärdig än vad många vågat tro, säger Michael Christoffersen.

Kultur och Nöje2007-01-20 06:00
Mette Heide drar en historisk parallell: ?Vem hade inte velat ha tillgång till vad som hände i kulisserna i Nürnberg??. Tillsammans med kollegan Michael Christoffersen har de båda danska producenterna specialiserat sig på att få exklusiv tillgång till vår tids största juridiska processer, senare i vår följer en dokumentär om rättegången mot Slobodan Milosevic.<BR>? Jag följde rättegången i nästan fem år. Det var ett gigantiskt åtal som blev helt ohanterligt och han hann ju dö innan dom föll. Med de erfarenheterna valde man att göra Saddam-åtalet isolerat och konkret: det skulle enbart gälla händelserna i Dujail 1982 då 148 shiamuslimer dog. Det var nog en väldigt bra idé, säger Michael Christoffersen.<BR><BR><STRONG>Prisbelönt filmare</STRONG><BR>Man anlitade den prisbelönta dokumentärfilmaren Esteban Uyarra, som levde mitt i krigszonens Bagdad i över ett år och genom att vinna förtroende hos många inblandade kunde han följa både åklagar- och försvarssidan från nära håll. Under rättegången hoppade två domare av och tre försvarsadvokater mördades. <BR>? Det visar hur det omgivande samhället syntes i rättegången: våldet i samhället och den politiska inblandningen som var bakgrunden till domarnas avgång, säger Mette Heide.<BR>Michael Christoffersen hoppas på att Saddams sista strid leder till en debatt om det överhuvudtaget är möjligt att hålla en rättegång i en avsatt ledares hemland. Men trots de otaliga och komplexa problem som skildras i dokumentären är han positivt överraskad över rättsprocessen.<BR>? Amerikanerna kontrollerade mindre än vad de trodde att de skulle göra. Men om de inte funnits på plats hade Saddam hängts omedelbart. Så har rättsprinciperna fungerat där ­sedan urminnes tider. En klan styr och hämnas gamla oförrätter. Att genomföra en process med en västerländsk juridik var helt nytt ? och gjordes mitt i en krigszon. Man kan inte säga annat än att den blev mer rättfärdig än någon kunnat tro, säger Michael Christoffersen.<BR><BR><STRONG>Världspremiär i SVT</STRONG><BR>Men bokslutet ser annorlunda ut: dödsdomen, tjuvfotograferingen av avrättningen och glåporden som haglade.<BR>? Det var symboliskt att mycket av det som kontrollerats under rättegången då kom till uttryck, säger ­Michael Christoffersen.<BR>Saddams sista strid som får världspremiär i SVT kommer att visas i ett stort antal länder. Två versioner av denna första snabb-klippta aktualitetsrapport har gjorts: en med och en utan avrättningsbilderna.<BR>? Vi visar utan avrättningsbilder. Med visningstid klockan 20 går det hur som helst inte, säger Axel Arnö, projektledare på SVT Dokumentär.<BR>Saddams sista strid visas i SVT2 måndag 22 januari klockan 20.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!