Eller att han skulle hävda att hans trovärdighet inte skadades om han ändå gjorde det. Det hela skulle bli rent häpnadsväckande om det visade sig att han själv, liksom det privata sjukhuset där han arbetade, tjänade grova pengar på försäljning av den dyra, uselt fungerande behandlingen. Men byt läkaren mot bankernas fondrådgivning och det hela blir inte bara möjligt utan rent av det gängse tillvägagångssättet.
Joel Dahlberg har vid det här laget mutat in ett eget revir i den granskande journalistiken. Bankbluffen och Pensionsbluffen får närmast betraktas som standardverk för den som vill begripa vad som pågår bakom bankernas förrädiskt polerade fasader. I den nyutkomna Sammansvärjningen är turen kommen till bankernas försäljning av de fonder som miljontals svenskar köpt, inte minst för att få ett drägligt liv som pensionärer.
Steg för steg slår Dahlberg hål på bankernas löjeväckande argumentation om att de inte har något att vinna på att rekommendera dyrare produkter. Att det viktigaste de har är kundernas förtroende. Argumenten från de fyra storbankernas representanter brister som ballonger på ett barnkalas. Dahlberg har ordentligt på fötterna.
Ungefär 90 procent av svenskarnas fondpengar är placerade i ”aktiva förvaltade fonder” där avgiften ligger på cirka 1,3-1,4 procent. Endast 10 procent är placerade i vanliga indexfonder där avgiften är 0,2-0,4 procent. Men bara 1 av 10 aktivt förvaltade fonder slår indexfonderna, ändå rekommenderas de intensivt av bankernas rådgivare och på bankernas hemsidor.
Kan någon ändå hävda att det viktigaste är kundernas förtroende och att det verkligen är klokt att köpa aktiva fonder? Ja, dessvärre. Svaren från de fyra storbankernas representanter blir lika logiska och möjliga att ta på allvar som svadan från en berusad ståuppkomiker. Undanflykter, logiska piruetter, och rena lögner får läsaren att baxna. Begripliga blir de enbart, om man betänker de intervjuades eget intresse i bankernas gigantiska vinster. Förhållningsättet är i själva verket kutym i en fondbransch som Dahlberg rent ut kallar korrupt och lögnaktig.
Personligen skulle jag vilja gå än längre. Bankernas bortfifflande av det svenska folkets pensionspengar och besparingar är i mina ögon en ren skandal. Visserligen har Konsumentverket, Finansinspektionen och lagstiftare fått upp ögonen för fusket inom fondbranschen men det återstår ännu att se vilka effekterna blir.