I fredags invigdes utställningen Romska röster som visas på Storgatan i Luleå under april.
Stora porträttfotografier av romer med liten text om deras personliga historia finns för allmänheten att beskåda och ta del av.
Utställningen som producerats vid Upplandsmuseet, i samarbete med romer och fotografen Anders Rydman, beskrivs av utställningschef Tuula Autio som ett kunskapsprojekt.
- Syftet är att sprida kunskap om romers kultur, dess historia och traditioner då och nu, sade hon i sitt invigningstal i Gula Paviljongen.
Därför valde de också att göra en utomhusutställning och med Norrbottens museum som värd har ytterligare ett porträtt tillkommit till utställningen.
Fånge i Auschwitz
Det är Berith Kalander som arbetar som grundskollärare i Gällivare som berättar en del av sin historia. Hennes mamma Hanna Brezinska var fånge Z. -4517 i Auschwitz där hon satt i sex år innan hon fick komma till Sverige med en annan flicka via Röda Korsets Vita bussar. Hannas lillasyster hade inte samma tur. Hon dog i en gaskammare.
- Nyligen har Majgull Axelssons skönlitterära roman Jag heter inte Miriam kommit ut. Egentligen en skönlitterär version av den Vitbok om romer under 1900-talet i Sverige som nyligen publicerats av regeringen. Utställningen Romska röster tar också via ord och bild upp romers syn på identitet, deras mod men också erfarenheter av förtryck och fördomar, säger Jan-Erik Lundström, chef för Norrbottens museum.
Känsla av utanförskap
Gemensamt för alla de som porträtterats i utställningen är att trots att romer i Sverige är en mycket heterogen grupp delar alla känslan av utanförskap samtidigt som den romska identiteten är stark och släktsammanhållningen stor. Här finns Christian Faltin, musiker som bor i Eskilstuna. SumitaMemetoric, som med sin familj kom till Sverige från forna Jugoslavien och som nu studerar juridik på Uppsala universitet. Sonny Eisfeldt som arbetat som ambulansförare i 33 år. Mirelle Gyllenbäck, utbildad journalist som arbetar med minoritetsfrågor på Arbetsförmedlingens huvudkontor i Stockholm för att nämna några.
Under utställningsperioden i Luleå kommer också pedagogisk verksamhet för skolklasser och programaktiviteter för allmänheten att hållas på Norrbottens museum.
- Den vitbok som regeringen presenterade ger oss alla stor anledning att skämmas. Därför är denna utställning så viktigt. Vi måste lära av historien och arbeta för att det inte upprepas igen, sade kommunalrådet Yvonne Ståhlnacke innan hon förklarade utställningen öppnad.