Rökfritt kårhus

 I dag väntas regeringen ta det definitiva beslutet om rökfritt på våra krogar. Redan i fredags läste du vad Luleås ledande krögare tyckte om det eventuella förbudet. Kuriren besökte Kårhusrestaurangen i Luleå som har haft rökfria lokaler i åtta månader.

Kultur och Nöje2004-05-12 06:30
Kårhusrestaurangen är publikt sett en av Luleås största krogar. Varje lördag trängs ungefär 800 gäster med varandra och dansar till både liveband och lokala diskjockeys. Både bar och restaurang sköts av skolans egna studenter. Redan 2001 togs det första steget mot en rökfri krog, då det blev rökfritt på markplan, där både dansgolvet och den stora baren ligger. Sedan i augusti förra året är det nu rökfritt i hela lokalen.<br> ? I början var det en liten chansning, men för oss har det fallit väl ut. Jag vet att vissa krogar i stan klagat på att de är för stora och inte kan ansvara för flera hundra gäster som vill ut och röka, men vi har lyckats. Vi har anordnat en rökruta direkt utanför stora entrén och vill man ut och röka finns det till och med infravärme installerat, säger Linus Leijon Isaksson.<br>Rökarna får köa<br>Under vintern när rökarna behöver sin jacka får de köa som vanligt när de ska in i lokalen igen, men slipper dock att betala dubbelt inträde. Kårhusets två restaurangchefer Linus Leijon Isaksson och Torbjörn Green är överväldigande positiva och har inga planer på att ändra tillbaka, trots att regeringen inte väntas anta nyordningen förrän tidigast 2005. I samma hus som restaurangen ligger bor det också massor av studenter.<br> ? Ingen har ännu klagat så vitt jag har hört. Men vi tar också ansvar för att hålla rent runt rökrutan, säger Linus Leijon Isaksson.<br>Isaksson och Green tycker att det viktigaste med förbudet är att personalen slipper bli utsatta för passiv rökning. Men de medger samtidigt att det finns fördelar på Kårhuset som andra krogar kanske inte har.<br> ? Möjligtvis har vi en annan gemenskap här på Universitetet där de flesta känner varandra. Personalen har god hjälp från gästerna att hålla efter rökförbudet och våra gäster påminner varandra om någon röker, säger Torbjörn Green.<br>Feströkandet försvinner<br> ? En av de mest positiva effekterna vi har märkt är att ?feströkarna? nästan helt försvinner. Tidigare var det lätt att ryckas med sina kompisar som rökte, men nu är det ju betydligt enklare att låta bli. Dessutom är det omöjligt att få tag på cigaretter efter 21.00 när butikerna stänger på Porsön, säger Linus Leijon Isaksson.<br>Andra problem som har målats upp inför nyordningen är att vissa krogar bävar för att försäljningen skall minska. Inte heller det är något som Kårhusrestaurangen märkt av.<br> ? Vi har över lag lite sämre siffror än tidigare år, men det hänger ihop med att vi har färre studenter på universitetet. Att försäljningen skulle sjunka vid rökfritt gäller inte för oss, tvärtom kanske fler gäster stannar längre nu. Av våra 800 gäster kanske det är runt 200?300 stycken som röker så självklart har de flesta varit positiva, menar Linus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!