Rödbetslasagne

Kultur och Nöje2015-04-07 08:00

4 portioner

ca 500 g rödbetor

2 gula lökar (vi hade två små gula, och en halv röd)

2­–3 stora klyftor vitlök

2 msk olja

0,5 dl hackad färsk timjan

1 msk farinsocker

1-2 tsk salt

2 krm peppar

0,5 dl rött vin

ungefär 12 lasagneplattor

riven veganost

Sås:

2 msk vegetabiliskt margarin

3 msk vetemjöl

8 dl växtmjölk (vi använde 2 dl iMat och 6 dl havremjölk)

1–2 tsk salt

1,5 dl riven veganost

Sätt ugnen på 200 grader

Skala och riv rödbetor, lök och vitlök grovt på rivjärn eller i matberedare.

Fräs i oljan i en stekpanna, och krydda med timjan, farin, salt och peppar. Häll på vinet.

Fräs i ungefär fem minuter och ställ åt sidan.

Smält matfettet i en kastrull.

Rör i mjölet och späd med mjölken. Låt såsen koka cirka 5 minuter. Smaka av med salt och rör i osten.

Varva sedan ostsås, rödbetsfräs och lasagneplattor i en ugnssäker form, understa och översta lagret ska vara sås.

Strö över mer riven ost.

Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 min.

Servera med en fräsch sallad, och toppa eventuellt med lite smulad getost.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!