4 portioner
ca 500 g rödbetor
2 gula lökar (vi hade två små gula, och en halv röd)
2–3 stora klyftor vitlök
2 msk olja
0,5 dl hackad färsk timjan
1 msk farinsocker
1-2 tsk salt
2 krm peppar
0,5 dl rött vin
ungefär 12 lasagneplattor
riven veganost
Sås:
2 msk vegetabiliskt margarin
3 msk vetemjöl
8 dl växtmjölk (vi använde 2 dl iMat och 6 dl havremjölk)
1–2 tsk salt
1,5 dl riven veganost
Sätt ugnen på 200 grader
Skala och riv rödbetor, lök och vitlök grovt på rivjärn eller i matberedare.
Fräs i oljan i en stekpanna, och krydda med timjan, farin, salt och peppar. Häll på vinet.
Fräs i ungefär fem minuter och ställ åt sidan.
Smält matfettet i en kastrull.
Rör i mjölet och späd med mjölken. Låt såsen koka cirka 5 minuter. Smaka av med salt och rör i osten.
Varva sedan ostsås, rödbetsfräs och lasagneplattor i en ugnssäker form, understa och översta lagret ska vara sås.
Strö över mer riven ost.
Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 min.
Servera med en fräsch sallad, och toppa eventuellt med lite smulad getost.