För den som älskar att sortera in andra i fack är Kristofer Steen en svår nöt att knäcka. Gitarrist i hardcorebandet Refused. Utbildad filmare, med dokumentärfilmen Refused are fucking dead som främsta merit. Och nu, nykläckt operaregissör, efter fullbordade studier på Operahögskolan.
- De flesta jag känner tycker nog att det är väldigt exotiskt, något utflippat och jättekonstigt att jag håller på med det här. Jag tror till exempel att mina kollegor i Refused tycker att det är väldigt kul, även om de inte har en aning om vad jobbet innebär. Jag skulle nog lika gärna ha kunnat vara astronaut för dem, säger han.
Storslagen minimalism
Det är inte många dagar kvar till premiären på Puccinis La Bohème på Norrlandsoperan i Umeå. Tillsammans med Behnaz Aram (kostym) och Linus Fellbom (ljus och scenografi) har Kristofer Steen skapat en föreställning där allt onödigt skurits bort och kärnan förtätats. "Storslagen minimalism" kallar han det med ett skratt.
- Vi skalar bort mycket av de omedelbara associationerna till La Bohème, det är inte så mycket Paris takåsar och Eiffeltorn i den här föreställningen. Men vi vill ändå skapa ett stort visuellt intryck.
Det talas ibland om opera som en "död konstform". Men för Kristofer Steen väcktes intresset för operamusik redan när han som liten följde med sin mamma på operaföreställningar. Musiken berörde honom starkt, den var "kul, knäpp, jättekonstig och tilltalande på samma gång".
"Turandot" blev startskottet
Men hur kom det sig att han till sist valde att satsa på en karriär som operaregissör? Livsavgörande val blir självklart alltid förenklade när de beskrivs i text, men starkt bidragande till beslutet var en uppsättning av Turandot på Norrlandsoperan 2005. Mötet med Puccinis kraftfulla musik fick honom att fundera över vad han ville göra i framtiden.
- Det kändes som ett sätt att återknyta till live-elementet som jag trots allt saknade lite från Refused-tiden. Fast jag ville inte stå på scenen, jag trivdes bättre i rollen bakom.
Vad tar du med dig till operascenen från Refused-tiden?
- Det är svårt att peka ut något enskilt. Men det är något med tilltalet, viljan att skaka om folk, att skapa energi och driv.
Efter La Bohème väntar Monteverdis L’Orfeo på Värmlandsoperan. Längre än så har Kristofer Steen inte planerat. Men han skulle väldigt gärna sätta upp fler av Puccinis operor i framtiden, särskilt Tosca och Turandot, som har just den musikaliska energi och dynamik som han känner sig besläktad med.
Och 2014 väntar ännu en helt ny upplevelse. Under kulturhuvudstadsåret ska Norrlandsoperan framföra en symfoniorkesterversion av Refuseds platta The shape of punk to come.
- Det kommer att bli otroligt märkligt, det är också en grej att checka av på att göra-listan.