Recept: Skinkpaj med örter och vitlök

Kultur och Nöje2016-12-28 08:00

3 dl vetemjöl och grahams- eller rågmjöl alt dinkelmjöl

100 g smör

2 msk crème fraiche

1 krm salt

Fyllning

200 g rökt skivad skinka

1 stor purjolök

1 msk smör till stekning

1 dl finhackade färska örter t ex basilika och timjan

2–3 pressade vitlöksklyftor

Äggstanning

3 ägg

2 dl mellanmjölk

1 dl riven smakrik ost t ex lagrad grevé, prästost eller cheddar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Pajskal: Blanda i en matberedare/mixer mjöl, smör, crème fraiche och salt till en pajdeg.

Tumma ut den i en stor pajform, cirka 26 cm i diameter (för 4 port).

Ställ den kallt ca 15 minuter. Förgrädda i 4–5 minuter.

Fyllning: Strimla skinkan. Dela, skölj och strimla purjolöken. Fräs skinka och purjo i smör tills purjon mjuknat. Rör ner örter och vitlök.

Äggstanning: Vispa ihop ägg och mjölk. Rör ner purjolöksblandningen. Salta och peppra.

Fyll pajskalet och toppa med ost. Grädda mitt i ugnen i 25–30 minuter tills pajen fått fin färg och stelnat. Tänk på att purjolök lätt bränner vid, täck ev pajen med aluminiumfolie mot slutet. Servera med sallad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!