3 dl vetemjöl och grahams- eller rågmjöl alt dinkelmjöl
100 g smör
2 msk crème fraiche
1 krm salt
Fyllning
200 g rökt skivad skinka
1 stor purjolök
1 msk smör till stekning
1 dl finhackade färska örter t ex basilika och timjan
2–3 pressade vitlöksklyftor
Äggstanning
3 ägg
2 dl mellanmjölk
1 dl riven smakrik ost t ex lagrad grevé, prästost eller cheddar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Pajskal: Blanda i en matberedare/mixer mjöl, smör, crème fraiche och salt till en pajdeg.
Tumma ut den i en stor pajform, cirka 26 cm i diameter (för 4 port).
Ställ den kallt ca 15 minuter. Förgrädda i 4–5 minuter.
Fyllning: Strimla skinkan. Dela, skölj och strimla purjolöken. Fräs skinka och purjo i smör tills purjon mjuknat. Rör ner örter och vitlök.
Äggstanning: Vispa ihop ägg och mjölk. Rör ner purjolöksblandningen. Salta och peppra.
Fyll pajskalet och toppa med ost. Grädda mitt i ugnen i 25–30 minuter tills pajen fått fin färg och stelnat. Tänk på att purjolök lätt bränner vid, täck ev pajen med aluminiumfolie mot slutet. Servera med sallad.