Recept: Nikkalouktasoppa på brysselkål med apelsin- och persiljekräm

Kultur och Nöje2015-12-22 08:00

1 gul lök

1 purjolök

500 g brysselkål

500 g fast potatis

500 g nötfärs

2 msk olja

1 vitlöksklyfta

salt och peppar

1 1/2 l grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond)

1/2 dl tomatpuré

Apelsin och persiljekräm

1 apelsin

20 g färsk persilja

2 dl crème fraiche

Gör så här:

Soppa: Skala och hacka löken. Ansa och skiva purjolöken. Ansa och kvarta brysselkålen. Skala och klyfta potatisen.

Bryn färsen i hälften av oljan i en stekpanna. Pressa i vitlöken. Salta och peppra. Lägg över i en stor soppkastrull.

Stek löken och purjolöken i resten av oljan i stekpannan. Lägg det i kastrullen. Blanda ner potatisen, buljongen och tomatpurén och koka ca 10 minuter. Lägg sedan ner brysselkålen och låt koka ytterligare ca 5 minuter. Smaka av soppan med salt och peppar.

Apelsinkräm

Riv skalet från apelsinen och hacka persiljan. Blanda med crème fraichen och smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med apelsin- och persiljekrämen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!