1 gul lök
1 purjolök
500 g brysselkål
500 g fast potatis
500 g nötfärs
2 msk olja
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
1 1/2 l grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond)
1/2 dl tomatpuré
Apelsin och persiljekräm
1 apelsin
20 g färsk persilja
2 dl crème fraiche
Gör så här:
Soppa: Skala och hacka löken. Ansa och skiva purjolöken. Ansa och kvarta brysselkålen. Skala och klyfta potatisen.
Bryn färsen i hälften av oljan i en stekpanna. Pressa i vitlöken. Salta och peppra. Lägg över i en stor soppkastrull.
Stek löken och purjolöken i resten av oljan i stekpannan. Lägg det i kastrullen. Blanda ner potatisen, buljongen och tomatpurén och koka ca 10 minuter. Lägg sedan ner brysselkålen och låt koka ytterligare ca 5 minuter. Smaka av soppan med salt och peppar.
Apelsinkräm
Riv skalet från apelsinen och hacka persiljan. Blanda med crème fraichen och smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med apelsin- och persiljekrämen.