Recept: Lax med palsternacksstomp och rödvinssås

Kultur och Nöje2016-01-05 08:00

cirka 1 kg palsternacka

1 dl crème fraiche (getost, honung & rosmarin)

salt och peppar

300 g sockerärter

1 påse machesallad (à 65 g)

2 tsk vitvinsvinäger

4 tsk olivolja

4 port laxfilé

2 tsk olja

Sås: 1 rödlök, 3 dl rött vin, 2 dl vatten, 1 msk ox- eller kalvfond, 1 msk kinesisk soja , 1 1/2 msk honung , 1 1/2 msk majsstärkelse, salt och peppar.

Gör så här:

Sås: Blanda lök, vin, vatten, fond, soya och honung i en kastrull. Koka på svag värme cirka 15 minuter. Rör ut majsstärkelsen i 1 mask vatten. Rör ner det i såsen och sjud cirka 2 minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen och håll den varm medan du gör resten.

Skala och skär palsternackan i bitar.

Koka den mjuk i en kastrull med saltat vatten. Låt den rinna av.

Stöt palsternackan med crème fraiche och smaka av med salt och peppar.

Strimla sockerärterna och blanda med salladen. Ringla över vinäger och olivolja. Salta och peppra.

Stek laxen i olja i en het stekpanna och krydda med salt och peppar.

Värm såsen och servera till lax, stomp och sallad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!