Falafel
3 dl torkade kikärter
2 vitlöksklyftor
2 dl gröna sojabönor
1 liten gul lök
1 ask hackad koriander (à 40 g)
4 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk vatten
2 krm kajennpeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk kardemumma
1/2- 1 l rapsolja (till fritering)
Ärtdipp
3 ärter (gärna Ebba ärter)
1 påse färsk spenat (à 65 g)
2 msk majonnäs
1 ask dill (à 35 g)
salt
1/2 krm cayennepeppar
Så här gör du
Falafel: Blötlägg kikärtorna över natten med vatten så det täcker ordentligt. (Du ska alltså inte koka kikärtorna.)
Skölj sedan av dem i kallt vatten och torka av dem i en handduk. Mixa eller för bästa resultat, mal dem på mellangrov skiva i en köttkvarn med vitlök, sojabönor och lök. Kikärtorna ska bli lite krossade men inte helt släta.
Blanda i övriga ingredienser utom oljan till en ganska fast smet.
Forma smeten till bollar.
Ärtdipp: Mixa ärter, spenat, majonnäs och dill med en stavmixer. Smaksätt med salt och cayennepeppar.
Falafel: Värm matoljan i en kastrull eller fritös. Fritera bollarna tills de blir gyllenbruna, eller stek små biffar i olja i stekpanna.