Recept: Falafel med ärtdip

Kultur och Nöje2016-03-01 08:00

Falafel

3 dl torkade kikärter

2 vitlöksklyftor

2 dl gröna sojabönor

1 liten gul lök

1 ask hackad koriander (à 40 g)

4 msk vetemjöl

1 tsk salt

1 tsk bakpulver

2 msk vatten

2 krm kajennpeppar

1 tsk spiskummin

1 tsk kardemumma

1/2- 1 l rapsolja (till fritering)

Ärtdipp

3 ärter (gärna Ebba ärter)

1 påse färsk spenat (à 65 g)

2 msk majonnäs

1 ask dill (à 35 g)

salt

1/2 krm cayennepeppar

Så här gör du

Falafel: Blötlägg kikärtorna över natten med vatten så det täcker ordentligt. (Du ska alltså inte koka kikärtorna.)

Skölj sedan av dem i kallt vatten och torka av dem i en handduk. Mixa eller för bästa resultat, mal dem på mellangrov skiva i en köttkvarn med vitlök, sojabönor och lök. Kikärtorna ska bli lite krossade men inte helt släta.

Blanda i övriga ingredienser utom oljan till en ganska fast smet.

Forma smeten till bollar.

Ärtdipp: Mixa ärter, spenat, majonnäs och dill med en stavmixer. Smaksätt med salt och cayennepeppar.

Falafel: Värm matoljan i en kastrull eller fritös. Fritera bollarna tills de blir gyllenbruna, eller stek små biffar i olja i stekpanna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!