Löjromsentré med de klassiska tillbehören
Suovasfyllda älginnanlårsrullader med svartvinbärssås, ugnsbakade rotsaker och smördegsinbakad potatis.
Löjromsentré
Skivad fralla
Rödlök
Purjolök
Naturell mjukost
Cremefraiche
Äkta Kalix-Löjrom
1. Kantskär frallan och stek den gyllenbrun i äkta smör. Dela varje skiva på diagonalen i två tre-kanter.
2. Finhacka rödlöken och purjolöken.
3. Rör ut mjukosten med finhackad rödlök och purjolök. Krydda med lite salt, lite italiensk salladskrydda och en aning citronpeppar. Smaka av.
4. Bred ett lager av mjukostblandningen på frallans ena sida och sätt ihop dem två och två till tre-kanter.
5. Ställ frallan på en tallrik, som ett ”segel”.
6. Forma löjrommen i handen med en sked till ett ägg och placera rommen framför fralla-seglet.
7. Gör samma sak med cremefraichen – forma med sked i handen och placera bredvid rommen.
8. Strö över finhackad rödlök
9. Garnera med dillvippa. Själv utesluter jag citron till löjrom men det är en smaksak.
Suovasfyllda älginnanlårsrullader
Suovas
Älginnanlår
Salt och svartpeppar
Smör till stekning
1. Skär innanlåret i tunna skivor när det är lite halvfruset. Beräkna ca tre rullader/person
2. Gör samma sak med suovasen-skär tunna skivor när det är lite halvfruset.
3. Salta och svartpeppra försiktigt på innanlårets tunna skivor. Tänk på att sälta finns redan i suovas. Är den väldigt salt så uteslut att salta i så fall.
4. Lägg en skiva suovas på varje skiva älg och rulla ihop till en rullad. Placera rulladerna med ”skarven” ned i en stekpanna och stek dem runt om några minuter tills de får fin färg. Lägg sedan över i ugnsfast form, vispa ur stekpannan med lite vatten och häll lite av skyn i formen. Håll varmt i ugnen under lock/folie.
Recept: Kristina Holmberg Ralph Lundstengården
Svartvinbärssås
Ca ½ dl svarta vinbär
Svartavinbärssaft av god kvalitet
En kork eller två av svarvinbärsbrännvin
Grädde
Mjölk
Soja
Kalvfond
Gul lök
En bit morot
Svartpeppar
1. Hacka lök och en bit morot och fräs en stund i lite smör i en kastrull
2. Häll på grädde till önskad mängd och någon del mjölk. Sjud en stund.
3. Häll i koncentrerad svartvinbärssaft. Smaka dig fram eftersom.
4. Smaksätt med soja, kalvfond och runda av i slutet med en kork svartvinbärsbrännvin.
5. Smaka av med svartpeppar och ev salt
6. Sila såsen innan serveringen och red eventuellt av såsen.
Servera rulladerna med ugnsrostade rotsaker, smördegsinbakad potatis och skeda lite sås över rulladerna. Garnera med några svarta vinbär.
Recept: Kristina Holmberg Ralph Lundstengården
Smördegsinbakad potatis
Kall kokt potatis
Purjolök
Salt o peppar
Cremefraiche
Smördeg
Ägg till pensling
1. Hacka potatisen i småbitar
2. Hacka purjolöken fint
3. Blanda purjolök och potatis i en bunke. Salta och peppra. Tillsätt cremefraiche precis så mycket så att det tar ihop.
4. Fördela blandningen på ena långsidan av smördegen. Rulla ihop till en lång rulle. Tryck till i ändarna och nyp ihop i skarven. Lägg på bakplåtspapper. Pensla med ägg. Grädda i 175 grader ca 25 minuter eller tills smördegen har fått en fin färg.
5. Låt svalna. Detta kan göras långt i förväg. Skär sedan i fina portionsbitar som gräddas strax innan serveringen ca 10 min
Recept: Kristina Holmberg Ralph Lundstengården