I somras släppte Jason "Timbuktu" Diakité kritikerrosade plattan Sagolandet (EMI). Dagens Nyheters Nanushka Yeaman skrev att Timbuktu "låter minst lika bra efter 15 år i gemet". Få artister håller den kreativa kurvan lika stabilt pekande uppåt som Jason Diakité.
- Jag vill tro att jag blir bättre och bättre med tiden, man landar i sig själv och ser sammanhangen. Jag kanske tar grejer på mindre allvar nu. På ett sätt har jag mer prestationsångest, men lyckas ta det lite mer med en klackspark, säger han.
Efter en intensiv festivalsommar och en kortare semesterperiod är Timbuktu och Damn! på Sverigeturné. Mellan spelningarna har han en rad sidoprojekt.
- Jag gillar att ha ett varierande arbetsliv. Vissa saker som till exempel Musikhjälpen är känslomässigt viktiga. Jag vill vara med i den mån det är tidsmässigt möjligt. Jag har en flickvän och familj, man får kämpa för att det ska funka. Man kan önska att det gick att klona sig själv.
Så mycket bättre
Jason Diakité är en av artisterna i höstens upplaga av TV4:s tittarsuccé Så mycket bättre med Lena Philipsson, Tomas Ledin, Eva Dahlgren, Mikael Wiehe, Laleh och E-Type.
- Få gånger i mitt liv som artist har jag gjort saker som jag inte känt hundraprocentigt för. Med erfarenheten lär man sig vad man kommer att gilla. Så mycket bättre var risktagande, jag visste inte hur det skulle kännas att vara med i den typen av tv-format. Jag ville nå ut till en bredare publik och programmets kärna är musik, en korsbefruktning av vitt skilda stilar och artister, säger han.
Inför spelningen i Luleå utlovar han en mix av tidigare material och låtar från Sagolandet. Jason Diakité liknade i en intervju i våras arbetet med plattan vid exorcism. Även kritikerna skriver under på att artisten levererat sin hittills mest personliga platta.
- Så kanske det är, att den är mer centrerad kring det personliga. Det handlar om livsfasen jag var i när jag gjorde plattan, säger han.
Politiskt driv
Jason Diakité har ett politiskt driv i sitt musikskapande, inte minst när det gäller kampen mot rasism och främlingsfientlighet.
- Jag var i Stockholm valnatten och blev fruktansvärt nedslagen av att så många i Skåne röstade på Sverigedemokraterna. En
tiondel av befolkningen i min egen stad tycker att jag är ovälkommen. Det kändes konstigt att resa hem efter det.
- Händelserna i Norge har visat oss att det är viktigt att inte sticka under stol med debatten. Rasismen måste diskuteras i det offentliga rummet, säger Jason Diakité.