Ranelidska språket lyser med sin frånvaro

Björn Ranelid vinner någonting med sin nya roman och han förlorar lika mycket.

Författaren Björn Ranelid.

Författaren Björn Ranelid.

Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Kultur och Nöje2013-09-20 08:37

Förbjuden frukt från ett fruset träd tycks redan med titeln vara en typiskt ranelidsk produkt. En övermogen liknelse, redan på gränsen till att spricka sönder.
Handlingen börjar ovanligt spekulativt, med ett incestuöst förhållande mellan en mor och hennes tonårspojke. Jag övertygas inte, varken av psykologin hos de inblandade, eller av själva ingången. Det förblir en obegriplighet som visserligen får sina hänvisningar genom bokens fortsättning, men ändå saknar den ohyggliga laddning man kunde förvänta sig.

Boken innehåller en dubbelintrig, från ena sidan berättelsen om gossen Viktor som kommer loss ur moderns famn och skapar ett hyggligt och arbestfyllt liv med sina rosor och sin bondgård. Å andra sidan gossen Fredrik, som med sitt matematiska snille överlever de traumatiska minnena från Andra världskrigets Danmark och skapar sig ett nästan förväntat professorsliv i Sverige.

Skåne är landskapet, insiktsfullt skildrat i natursköna detaljer och tidsmarkörer, så småningom vävs de två livsödena samman med vänskapen och kärleken som frälsande inslag och omfamnade av den ranelidska humanitetens allsmäktighet. Det är ganska beräknande, författaren drar i sina trådar och romanpersonerna lyder, fogar sig i kärlekens bud och försoningens bud. Det liknar en predikan, eller en uppbyggelseroman av det slag som väckelserörelserna producerade i mängd. Här verkar kärlekens Gud, en hand som styr och ställer.

Den som förväntar sig en blomstrig färd genom Ranelids metaforiska landskap blir besviken, får nöja sig med Österlen, vackert nog. Det har hänt någonting med den berömda stilen, med förmågan att framställa extatiskt spända liknelser. De lyser nämligen med sin frånvaro, prosan är lugnt,   ibland aningen torrt berättande. Ibland fungerar det ändå, Ranelid har en musikalitet i sitt berättande som är stor. Men andra gånger syns frånvaron som stora ärr, märken av det bortopererade blomsterspråket. Det är då också oskönt.
Förbjuden frukt från ett fruset träd är klassiskt komponerad med tunga ingredienser av liv, död och kärlek. Men framför allt är den ett vittnesmål om ett stort författarskap som tycks normera sig efter både kritik och publik, med det förväntade resultatet att den egna särprägeln skrivits bort.

Ny bok

Förbjuden frukt från ett fruset träd

Björn Ranelid

Bonniers

Björn Ranelid föddes 1949 i Malmö och bor numera i Stockholm. 1983 debuterade han med romanen Den överlevande trädgårdsmästaren och har sedan dess skrivit mer än 30 böcker. Han har fått många litterära priser, bland andra Augustpriset för romanen Synden (1994).
 Utgivning på Albert Bonniers förlag: Den överlevande trädgårdsmästaren 1983, I glastiden 1985, David Hills obotliga minne 1987, På fågelns längtan 1989, Mördarens öga 1990, Mästaren 1992, Mitt namn skall vara Stig Dagerman 1993, Synden 1994, Kärlekens innersta rum 1996, Till alla människor på jorden och i himlen 1997, Tusen kvinnor och en sorg 1998, Min son fäktas mot världen 2000, Krigaren 2001, Kvinnan är första könet 2003, Bär ditt barn som den sista droppen vatten 2004, Lustmördarna 2005, Hjärtat som vapen 2006, Öppet brev till George W Bush 2007, Ansikte av eld 2008, Kniven i hjärtat 2010, Tyst i klassen 2012.

Källa: Bonniers

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!