-Det är en stor dag för oss. Samlingen har funnits på universitetet en tid, men det är först i dag som det officiella överlämnandet sker. Den har tidigare inte känts som vår. Nu kan vi ge den vad den förtjänar, säger Jenny Samuelsson, chef på universitetsbiblioteket.
Lassinantti testamenterade samlingen till Föreningen Norden eller annan passande förening som sistnämnda skulle utse.
- Vi har länge funderat på om LTU är den värdiga mottagaren till samlingen, och det har vi kommit fram till, säger Jan-Olof Hedström, ordförande i Föreningen Norden.
Hedström arbetade på länsstyrelsen under Ragnar Lassinanttis tid.
- Ragnar är den största chef jag haft i andlig mening. Han hade de längsta perspektiven. Han var inte populist utan skicklig på att argumentera. Jag tror att hans drivkraft var kärlek till människorna, och att hålla fram dem som hade mindre förutsättningar än de etablerade, säger han.
Ragnar Lassinantti verkade inom flera områden under sitt yrkesverksamma liv. Han var polis, kriminalkommissarie, skribent, riksdagsman och landshövding i Norrbotten.
Stort intresse
Som liten var litteratur ett stort intresse och när svenska bibliotek inte förmedlade finskspråkiga böcker skidade han över älven till Finland och lånade böcker till sin mor. I sitt vuxna liv verkade han för ett samarbete mellan de nordiska länderna och värnade om kultur och utbildning. Den omfattande litteratursamlingen består således av dessa teman och konstverken avbildar ofta motiv av Nordkalotten.
- Själv tyckte han att hans största bedrift var att han bidrog till att högskolan hamnade i just Luleå, säger Jenny Samuelsson.
Hon berättar vidare att universitetet ska hålla ett stort 100-årsjubileum 2015, i Lassinanttis ära, vilket redan börjat planeras.
- Det här är nystarten på en satsning vi vill göra. Det ska handla om det han brann för, med fokus på gränsöverskridande och mångsidighet.