Psykologisk dissektion i trivsam ungdomsbok

SKILDRAR TONÅR. 62 dagar är Cilla Naumanns tredje ungdomsbok.

SKILDRAR TONÅR. 62 dagar är Cilla Naumanns tredje ungdomsbok.

Foto: Linda Forsell

Kultur och Nöje2011-08-30 06:00

Sommarlovet blir inte som det brukar. Det regnar bort och det är inte ens kul att åka moppe. Men gänget kommer i alla fall på sina mopeder den dagen när Tom Olsens värld svajar till. På vägen ligger en död ekorre full med maskar. Att maskarna finns överallt, som någon säger, skakar om. Vadå överallt? I människor också?

62 dagar är Cilla Naumanns tredje bok om Tom. De tidigare heter Värsta brorsan och Kulor i hjärtat (som Augustnominerades). Nu har Tom inte bara blivit äldre, utan också vilsnare. Tankar på döden gör inte livet lättare och man vill bara ut och bort, och testa andra gränser. Den känslomässiga gråzonen får efter hand mer kontur. Killarna är förhållandevis välanpassade, men de har tråkigt och de tänjer på de där gränserna. Och ett av skämten slår över till sin motsats. Ingen har kommit till skada, men tidningen har värsta krigsrubriken: "Attentat"."Mordbrand". Polisförhör och familjekris och Toms vardag och funderingar kantrar.

Men det händer än värre saker den här sommaren och Toms samvete gnager. Kunde han ha gjort mer, varit en bättre kompis, förhindrat det som hände? Vem är han?

Naumanns speciella känsla för psykologiska dissektioner har i ungdomsböckerna kokats ner till mer exakta stämningslägen i identitetssökandet. Tom är berättaren, men i den här boken tar det emot att utforska sin egen roll i det som händer. Han har ju bara hängt med. Inte egentligen velat. Inte gjort någonting. Och han oroar sig för brorsan som blivit så kantig. Har han gjort mer?

Alla ungdomar är på kant med tillvaron. Harry Kullman myntade begreppet "auktoritativ trygghet" som en nödvändig förutsättning för ungdomsboksförfattare och den tryggheten har Naumann. Det är lätt att identifiera sig med Toms lite filosofiska tänkande, upptäcka att han kanske inte är så olik en själv, att frågor om vem man är har vikt, att utan sorg finns ingen riktig glädje och att smärtan kanske ska till för att få grepp om livet. Naumann illustrerar existentiella frågor mycket skickligt och trots allvaret är det här en trivsam bok att ta till sitt hjärta.

Ny bok

Cilla Naumann

62 dagar

Alfabeta Bokförlag

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!