Prova Svantes varmrätt: Biff Stroganoff

Mustiga smaker. Biff Stroganoff är en riktig klassiker.

Mustiga smaker. Biff Stroganoff är en riktig klassiker.

Foto: Linda Kask

Kultur och Nöje2015-11-27 12:00

Till varmrätt har Svante Lindqvist valt en riktig klassiker, Biff Stroganoff. Liksom förrätten har han valt en rätt med rysk touch, inspirerad av sina matupplevelser som ung på ryska restauranger i Paris. Svante serverar rätten med ris, saltgurka och persilja.

500 g mört nötkött, till exempel ryggbiff

25 g smör

1 tsk salt

1 tsk svartpeppar

2 strimlade gula lökar

10-15 färska champinjoner

3 msk tomatpuré

3 msk fransk senap

2 msk ox- eller kalvfond

1,5 dl vatten

2,5 dl grädde eller crème fraîche, som ger en syrligare smak.

Smör till stekning

Skär köttet i strimlor. Smält smöret i en stekpanna. Lägg i köttet, men inte för mycket åt gången. Då blir det bara vätska och köttet kokar istället för steks. Bryn köttet, salta och peppra. Ställ åt sidan. Strimla löken och skiva champinjonerna. Bryn i smör i en stekgryta eller liknande. Lyft i köttet. Tillsätt tomatpuré, senap och vatten. Puttra ihop 15 minuter. Tillsätt font och grädde, smaka av med mer salt och peppar om det behövs.

Servera med kokt ris, saltgurka och finhackad persilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!