Ett litterärt pris betyder betald skrivtid för en författare. Priserna har gjort det möjligt för Birgitta Lillpers att satsa fullt ut på skrivandet.
Med åtta priser är hon Sveriges mest prisbelönta författare de senaste tio åren. Det betyder inte att poeten Birgitta Lillpers har blivit rik på prisutdelningarna - utslaget på ett decennium hamnar summan på omkring 80.000 kronor per år.
I en tid då poesin är hårt trängd och en diktsamling utgiven av Bonniers i snitt säljs i 600-700 exemplar är pengarna ändå välbehövliga.
- Om det inte kom in en sådan här rejäl sudd med pengar så skulle jag inte kunna vara yrkesverksam på det sätt som jag är. Då skulle jag få bli halvamatör rent ekonomiskt. Man kan inte leva på att vara poet, konstaterar hon.
Ingen försäljningstopp
Birgitta Lillpers har varit verksam som författare sedan debuten med Stämnoja 1982 och också nominerats till "mediala" priser som Augustpriset, Sveriges radios romanpris och Nordiska rådets pris. Men hon har inte märkt att hennes böcker skulle ha sålt bättre på grund av nomineringarna eller priserna.
- Jag är alltid väldigt glad åt priser. Men det går inte att se om det blivit någon topp i försäljningen på grund av det. Då skulle det kanske handla om 23 böcker till som sålts, det är så små upplagor det handlar om.
Katarina Kieri, som nyligen belönades med Astrid Lindgrenpriset för sina barn- och ungdomsböcker, lyfter också fram värdet av att bli sedd och uppskattad.
- Jag kom med en ungdomsroman i augusti, men inte en enda rikstäckande tidning har recenserat den. Total tystnad är väldigt svår att bemöta. Många gånger har jag tänkt, är det värt att hålla på med det här? Astrid Lindgren-priset kom som ett svar på den frågan: Ja, det var det.