Prisade för lustfyllda skrivtips
Fyra starka viljor stöttes och blöttes. Resultatet blev Skriv om och om igen, en formstark bok med lustfyllda skrivtips till barn och ungdomar. För den fick de Augustpriset.
SKRIVTIPSARE. Två författare, en formgivare och en illustratör fick Augustpriset för Skriv om och om igen - Ylva Karlsson, Lilian Bäckman, Katarina Kuick och Sara Lundberg.
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Formgivaren Lilian Bäckman och illustratören Sara Lundberg har varit jämställda med de två författarna i en bok som inleds med uppmaningen "skriv en dikt om skoskav". Ylva Karlsson har strukit bokens kommatecken och Katarina Kuick har satt dit dem igen. De är båda barn- och ungdomsförfattare, tillika kursledare för skrivsugna ungdomar. De hade bollat idéer sinsemellan och bytt övningar. De drömmer fortfarande om kommunalt finansierade skrivarläger med överkomliga anmälningsavgifter, sådana som Ylva Karlsson själv närdes av när hon började skriva. Men de hade också konstaterat att den senaste skrivhandboken som gavs ut för unga hade mer än 20 år på nacken. Det som redan fanns att läsa kunde dessutom vara mer skadligt för skrivlusten än inspirerande. Dålig stavning bra
- Det finns ju författare som bygger upp hela tankekartor, hela historier först och sedan skriver. Men vi funkar inte så. Då känns det rätt konstigt om man ska tvinga unga att hitta på först och skriva sedan, säger Katarina Kuick. Här uppmanas ingen att skriva uppsatsen om sitt sommarlov, eller att kontrollera stavningen efter varje skriven mening. Tvärtom kan dålig stavning, för vissa, vara ett tecken på att berättelsen blir bra, att skribenten är koncentrerad på det viktiga. Stavningen går alltid att rätta till senare. Konkreta övningar varvas med förklarande texter om synonymer, versmått och vikten av att skriva i oväntade bilder. En mängd författare, däribland Barbro Lindgren och Lennart Hellsing, delar med sig av sina erfarenheter. Om Astrid Lindgren berättas att hon fick idén till Bröderna Lejonhjärta när hon läste två bröders namn på en gravsten. - Det är sådant som vi själva går igång på och som vi testat på ungar. Det finns så många sätt att börja en historia, idén kan komma under en promenad på en kyrkogård eller för att du har något du brinner för. Ibland vet man inte när man börjar vad det egentligen är för slags historia man berättar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!