Peppe Bergström blir ledare för Resurscentrum

KONSTPROJEKT. Havremagasinet vid Boden Södra blir konstmuseum i sommar. Förhoppningar finns om permanent verksamhet där.

KONSTPROJEKT. Havremagasinet vid Boden Södra blir konstmuseum i sommar. Förhoppningar finns om permanent verksamhet där.

Foto:

Kultur och Nöje2012-07-25 06:00

Tjänsten utlystes för flera månader sedan. Sedan har beskedet låtit vänta på sig. I dag kan emellertid Kuriren avslöja att Peppe Bergström blir projektledare för nyinstiftade Resurscentrum för konst.

Centrumet är tänkt att fungera som ett stöd för konstnärerna i regionen, stärka den offentliga verksamheten samt utveckla det lokala konstlivet. Idén om att tillsätta en instans som kan fungera som en brygga mellan näringsliv och konst har funnit sedan 2008. Detta för att föra ut konst i det offentliga rummet, men också för att råda bot på en betungande situation för konstnärerna, som ofta fått bära stora delar av bördan vad gäller administration och marknadsföring.

Modigt beslut
Peppe Bergström tillträder den nyinstiftade posten i augusti. Han kommer senast från en tjänst som intendent och konstnärlig ledare för Konsthantverkarna i Stockholm, ett arbete som han lämnade i november 2011.

Valet av Bergström är minst sagt modigt. Som vd och creative director på Hesselboms universum - en PR-byrå specialiserad på design, mode och konst - har han nämligen viss vana av snålblåst. Hesselboms Universum figurerade i media för ett antal år sedan, då firman stod nära konkurs. I dag sägs ekonomin vara sanerad.

Trots detta förekom ytterligare skriverier i våras efter att Bergströms sambo Ted Hesselbom, chefen för Röhsska museum, sålde sina egna möbler till museet i Bergströms namn - och själv attesterade räkningarna. Göteborgs-Tidningen har även rapporterat om kontroverser då Bergström och hans sambo suttit på dubbla stolar, som PR-ansvariga för gintillverkarna Bombay Sapphire, en spritsort som GT menar har marknadsförts på Röhsskas tillställningar.

Starkt CV
I slutänden är det dock ett starkt CV som imponerat på rekryteringsgruppen. Elisabeth Lax, divisionschef inom Kultur och utbildning på Norrbottens läns landsting, känner till de gamla kontroverserna men har fullt förtroende för att Bergström sköter sitt uppdrag efter givna direktiv:

- Framför allt har Bergström erfarenhet av att leda projekt mellan offentlig verksamhet och näringsliv. Därtill har han ett brett nätverk, såväl nationellt som internationellt, berättar Elisabeth Lax.

- Han var den mest meriterade i relation till den kravprofil som ställdes för arbetet.

Bergström själv nås på en mobiltelefon i Paris. Han är glad över förtroendet och redo att flytta till Luleå.

- Jag ser fram emot att resa med den norrbottniska konsten över landsgränserna, först mot Finland, Norge och Ryssland. I det långa loppet är dock min ambition att lyfta regionens konstnärer på de stora scenerna, såsom Milanomässan, Konsthaus Zürich och London Art Biennale.

Peppe Bergström medger emellertid att arbetet kommer fordra en del research då han i nuläget främst är bekant med norrbottnisk slöjd och konsthantverk.

En som arbetat fram mål- och verksamhetsplanen för den nya Resurscentrumet är Gunhild Stensmyr, till vardags ansvarig för Tornedalen konsthall. Stensmyr vill poängtera att Peppe Bergström kanske inte kommer få så mycket tid över till resande. Förmodligen kommer han i stället få lägga viss kraft på att göra sig synlig för kommunerna i länet.

- Norrbotten har små kommuner, med lite insyn inom konst. Det är den infrastrukturen som måste stärkas, säger hon, och fortsätter:

- Det gör enklast genom att importera konst, med tydligt fokus på kvalitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!