Pepparkakscheescake

Foto:

Kultur och Nöje2015-12-09 08:00

50 g smör eller margarin

20 pepparkakor

Fyllning

5 gelatinblad

200 g philadelphiaost

3 dl gräddfil

2 1/2 dl florsocker

rivet skal och saften av 1 apelsin (saften av 1 apelsin motsvarar ca 1 dl)

2 apelsiner (till garnering)

Gör så här:

Smält matfettet. Krossa pepparkakorna i en mortel eller finfördela i matberedare till ett smul.

Blanda smul och matfett. Tryck ut blandningen så att den täcker bottnen och kanterna i en rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter (för 6 port). Ställ kallt.

Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda ost, gräddfil, socker, skal och saft till en jämn smet.

Ta upp gelatinbladen och smält i kastrull på svag värme eller i mikron. Låt lösningen svalna något. Rör sedan ned den i en tunn stråle i ostsmeten. Låt den halvstelna.

Häll smeten i formen. Låt stå i kyl cirka en timme eller tills smeten stelnat helt.

Garnera med skivor av apelsin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!