Pavlovatårta på Fars dag

Kultur och Nöje2015-11-06 15:00

8 bitar

4 äggvitor

1 tsk ättiksprit (12%)

2 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk majsstärkelse (maizena)

Garnering:

3 dl vispgrädde

Valfri frukt och/eller bär. Kiwi, passionsfrukt, hallon, vindruvor, välj efter smak och säsong!

Sätt ugnen på 150 °C. Vispa äggvitorna i en torr, ren och helst rundbottnad skål till hårt fast skum. Tillsätt ättiksprit. Blanda socker, vaniljsocker och majsstärkelse. Vänd ner blandningen i vitorna. Rör inte för mycket. Bre ut smeten i en välsmord, rund form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter (för 8 bitar) eller rita en cirkel på ett smörpapper och bred smeten innanför den. Grädda marängen på galler i nedre delen av ugnen ca 1 1/4 timme. Låt den kallna. Lossa kanten på formen försiktigt och därefter bottenplattan. Vispa grädden tjock. Bre den över marängen. Garnera med frukt och bär.

Tårtan är glutenfri och kan göras laktosfri genom att byta ut grädden mot laktosfritt alternativ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!