500 g färsk fylld pasta (t ex ostfylld tortellini)
2 msk smör
3 msk vetemjöl
8 dl mjölk (3 procentig)
1 krm riven muskotnöt
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
200 g kallrökt lax
200 g fryst bladspenat (tinad)
250 g körsbärstomater
2 dl riven lagrad ost (t ex präst- eller sveciaost)
färsk basilika till garnering
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225°C.
Blötlägg pastan i kallt vatten.
Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet. Tillsätt mjölken, lite i taget, under vispning.
Koka upp och låt koka på svag värme tills såsen tjocknar, cirka 5 minuter. Rör om då och då så det inte bränner i botten.
Krydda med muskot, salt och peppar.
Skär laxen i strimlor. Häll av pastan.
Blanda lax, pasta, spenat och tomater med såsen i en smord ugnssäker form. Strö över riven ost.
Ställ in i mitten av ugnen cirka 30 minuter.
Garnera pastagratängen med färsk basilika. Servera gärna med en fräsch grönsallad.