Påsk - en äggstra stor högtid

Ägg är bra mat. Året runt. Och just nu är det läge för äggfrossa.Vi bjuder på några enkla och riktigt goda recept som ligger helt rätt i tiden.

Tryffel och äggröra är en himmelsk kombo. Här toppar vi med forellrom för en elegant påskservering.

Tryffel och äggröra är en himmelsk kombo. Här toppar vi med forellrom för en elegant påskservering.

Foto: Jessica Gow/TT

Kultur och Nöje2015-03-26 09:20

Häromdagen var jag och käkade frukost på ett ställe som enbart ägnar sig åt ägg. Vilken synnerligen genialisk idé! Gott var det dessutom, jag kalasade på en skål med pulled pork, avokado, friterade tortillastrips och ett perfekt pocherat ägg. Mums.

Mångsidig

Ägg måste vara världens mest användbara råvara. Varianterna tar liksom aldrig slut. Vi kan steka, koka, pochera, scrambla, pickla eller äta dem råa. Använda dem i alltifrån omelett till suffléer, kakor, pajer och såser. Tillagningstider och metoder avgör konsistens och smak. Dessutom smakar äggen i sig olika från höna till höna.

Vi äter dubbelt så mycket ägg till påsk som under resten av året. En vana som vi lika gärna kunde sprida ut under alla årstider. Ägg är nämligen en billig proteinkälla och fulla av viktiga näringsämnen och vitaminer.

Välj ägg

Men är det något jag skulle vilja slå ett slag för så är det att välja ägg med omsorg. Betala hellre några kronor extra för att få smakrika ägg från hönor som har haft värdiga levnadsförhållanden. Personligen tar jag mer än gärna omvägar för att hitta ägg från närliggande gårdar i stället för fabriksproducerade. Till min stora lycka har jag hittat leverantörer både i stan och på landet, men det är ju inte alla förunnat. Om inget annat – välj åtminstone hellre ekologiska än "vanliga" ägg.

Solgult

För det är faktiskt en enorm skillnad på både smak och färg. Vissa ägg smakar nästan inget alls, medan andra har en djup och fyllig smak med solgula gulor som kan förgylla vilken anonym omelett som helst.

I dag tipsar jag om några av mina enkla favoritrecept med ägg. Rätter som passar lika bra till påsk som resten av året. Ägga på!

Recept

Svamptoast med grönkål och pocherat ägg

Till 4 portioner, 25 minuter

En suverän brunchmacka som klår det mesta.

Â

4 ägg

cirka 200 g ostronskivling

smör

1 1/2 dl vispgrädde

2 tsk soja

nymalen svartpeppar

salt

cirka 200 g färsk grönkål

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 citron

4 skivor surdegsbröd

2 msk ättikssprit

1 bunke med kallt vatten

hot sauce

Dela svampen i mindre bitar och stek i smör tills den får lite färg. Tillsätt grädde och soja och låt puttra tills det har tjocknat lite grand. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt.

Skär bort mittnerven på grönkålen och strimla resten. Låt grönkålen svettas i stekpannan med vitlök och lite smör tills bladen mjuknat helt. Pressa över lite citronsaft och salta lätt.

Knäck äggen i en skål med kallt vatten och ättikssprit. Låt ligga i 10 minuter. Koka upp saltat vatten med äggen ligger till sig. Sänk värmen och rör med en sked så att du får en virvel i vattnet. Lyft försiktigt över ett ägg i taget med hålslev, vänta några sekunder mellan varje så att äggvitan hinner stelna lite. Låt koka i cirka 3 minuter. Lyft upp med hålslev.

Grilla eller rosta brödet. Toppa med svamp, grönkål och pocherat ägg. Servera med en god hot sauce.

Krämig äggröra med tryffel, dill och forellrom

Till 4 portioner, 10 minuter

Enkel elegans som passar fint på påskbordet eller som lyxfrukost.

Â

6 ägg

smör

1 tsk tryffelolja

1/2 dl vispgrädde

1/2 dl crème fraiche

salt

nymalen peppar

1 liten knippa dill

80 g forellrom

Â

Hetta upp en stekpanna på medelvärme. Smält smöret och knäck i äggen, men spara fyra skalhalvor så intakta som möjligt. Tillsätt tryffelolja, grädde och crème fraiche under omrörning. Låt det precis börja stelna och smaka av med salt och peppar.

Skeda upp röran i fyra äggskal och placera i äggkoppar eller liknande. Toppa med dill och en rejäl klick forellrom.

Tips: Du kan även riva ned parmesan i äggröran för extra smak, alternativt toppa med tunt hyvlad tryffel om du har.

Crispy eggs

Till 4 portioner

Varianter på här receptet har spritt sig som en smärre löpeld på Instagram. Jag brukar laga det som en lättare lunch och servera med kim-chi eller tomater. Stekt ägg har aldrig varit godare.

Â

4 ägg

olivolja

1 nypa chiliflakes

1 nypa torkad oregano

flingsalt

rostat bröd

Â

Hetta upp en skvätt olivolja på stark värme i en stekpanna tills den nästan börjar ryka. Knäck äggen, enklast är att steka två i taget så du får ordentligt med plats. Sänk värmen och strö över chiliflakes, oregano och flingsalt. Stek tills gulan precis börjar koagulera, men fortfarande är krämig.

Servera med rostat bröd.

Djävulsägg med bacon och chipotle

Till 4 portioner, 15 minuter + 2 timmar i kyl

Kul och spännande rätt att servera på påskbuffén. Reglera djävulsstyrkan utifrån vilka gäster du väntar.

Â

4 ägg

1 tsk chipotlepaste, eller efter smak

2 msk majonnäs

salt

rökt paprikapulver

2 skivor bacon

färsk koriander

Koka äggen i 5-6 minuter. Spola med kallt vatten tills de svalnat helt. Skala och dela på längden. Skeda försiktigt ur gulan och mosa med gaffel. Blanda moset med majonnäs och chipotlepaste. Smaka av med salt.

Lägg upp paprikapulver på ett tefat. Doppa äggvitorna så att knappt halva täcks med pulver.

Spritsa eller skeda i fyllningen i ägghalvorna. Ställ kallt i minst 2 timmar.

Knaperstek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Bryt i bitar.

Toppa äggen med bitarna och korianderblad.

Â

Att dricka till

Hell (11460), 26:40 kronor.

Alkoholfritt: Mikkeller Drink'in The Sun (11994), 16:90 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!