- Samisk litteratur hör till ovanligheterna i vårt skolsystem. Det har jag försökt uppmärksamma och göra något åt, säger Anne Pavval, författare till boken Sagan om Buolla.
Sagan om Buolla utkom i maj 2011, med illustrationer av Torbjörn Sandling och Margaretha Dahl Sandling, och är en fristående fortsättning på Ett år med en renskötarfamilj. Berättelsen har även satts upp som familjeteater och till hösten ges boken ut på engelska och samiska.
Anne Pavval är bosatt i Tårrajaur utanför Jokkmokk och har mångårig erfarenhet som speciallärare. Sedan ett par år tillbaka driver hon företaget Ren pedagogik i Sápmi. Själv har hon länge saknat pedagogiskt material om samiskt vardagsliv.
Direkt ur hjärtat
- Jag trivs bäst i skogen med mina renar och hade väl aldrig tänkt att jag skulle skriva böcker. Men så satt jag en dag hemma i Tårrajaur och tittade ut genom fönstret. Jag såg renskötarpojken, Buolla och Jojo leka därute och insåg att berättelsen fanns i mitt eget liv. Historien kommer direkt ur hjärtat. Men det är svårt att skriva om sitt eget liv så att andra förstår. Jag testade berättelsen på elever i Skåne och har haft en professionell författare som bollplank, säger hon.
Genom Sagan om Buolla lyfter Anne Pavval fram de samiska barnens vardagsliv, vilket både öppnar för identifikation hos barn i renskötarfamiljer och sprider kunskaper hos människor utanför renskötseln.
- Motsättningar kommer sig nästan alltid ur okunskap. Många vuxna som läser boken lär sig också saker de inte känt till om livet i renskogen. Det är viktigt för mig att bidra till det. Men det har varit en känslosam resa att skriva om den egna familjen. Det hade aldrig blivit någon bok utan alla som hjälpt mig på vägen.
Vardagligt vacker
Vid Anne Pavvals sida står Veronica Bernacchioni från Varda i Harads som står för formgivningen.
- Det som är fantastiskt med Buolla är att det är en vardaglig historia, som samtidigt är så vacker. Den känns nästan som en saga, säger Veronica Bernacchioni.
Anne Pavval och Veronica Bernacchioni presenterade boken under Jokkmokks vintermarknad, då också föreställningen om Nils Johan och tamhärken Buolla spelades.
- Barnen tycker att berättelsen är spännande och lite sorglig. Det kan vara svårt för människor att förstå hur det känns för en sjuåring när han hittar tamhärken riven av ett rovdjur. Men sådant är vårt liv, säger Anne Pavval.