Orangea ballonger och ett länskonstmuseum

När man ska göra manifestationer är det alltid något man ska skriva under. Vi vill göra något kul, men har inte så stora medel. Men ballonger blir alla glada av och om de flyger i väg ser man texten. Det säger bildkonstnären Victoria Andersson.

BALLONGER FÖR GLÄDJE. Anita Mikko och Victoria Andersson är båda medlemmar i Koncentrat, en sammanslutning av professionella konstnärer med mental bas i Kiruna.

BALLONGER FÖR GLÄDJE. Anita Mikko och Victoria Andersson är båda medlemmar i Koncentrat, en sammanslutning av professionella konstnärer med mental bas i Kiruna.

Foto: Petra Isaksson

Kultur och Nöje2008-08-02 06:00
På dem står det Konst.kom. Ballongerna är orange och lyfter upp mot taket i Lule Stassteaters lokaler i Luleå. Under lördagen ska de föräras Luleåkalasets gäster. Victoria Andersson och kollegan Anita Mikko, båda är medlemmar i Koncentrat - ett forum för konst, är utsända representanter också för föreningen Norrbottens Konstmusei vänner. Det de vill dela med sig av är glädjen över det positiva besked till att inrätta ett länskonstmuseum som kommit under våren, och det arbete för att ta de första stegen i etablerandet av en sådan institution som går igång under hösten. Långbänk
Frågan är en långbänk och resultatet från senaste utredningen om ett konstmuseum presenterades 2007. Efter en remissomgång, där Norrbotten Konstmusei vänner inte utsågs att yttra sig, har det blivit klart att stödet för både museum och Kiruna som ort för en sådan placering är stort. I höst tillsätts en arbetsgrupp med representanter från Kiruna kommun och Norrbottens läns landsting. De har tre år på sig att får i gång en konstverksamhet för hela länet. - Det som är så bra är att gruppen ska titta på verksamheten. Museiverksamhet i dag är utåtriktad och inte fast i en byggnad, säger Anita Mikko. En plattform
- Vad som är viktigt är att vi får en länsinstitution för bildkonsten. Musik och teater har det redan. Det behövs en plattform som får konsten att lyfta lite mer, bli lite större, en kraft i samhället. Vi har ju inte någon egentlig konstscen i länet, säger Victoria Andersson. - Vi behöver någon som kan ta tag i det här, som kan driva konstens frågor seriöst. Vi som finns är för små, konstnärerna själva kan inte driva alla frågor, konstföreningarna i länet är små och Konsthallen i Kulturens hus är kommunal, fyller Anita Mikko i. Det går inte heller att arbeta ideellt. Det man efterlyser är dels politiker som agerar för att skapa en institution, dels anställda på densamma. De senares uppdrag vore att skapa förutsättningar för en konstscen: större utställningar, initiera diskussioner om konst, bygga upp en samling av äldre och samtida konst. - Vi konstnärer behöver också input. Inte bara se varandra utan det skulle behöva komma mer intressanta utställningar utifrån , säger Anita Mikko. Konst.kom alltså. Som en orange ballong.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!