– Vi är i början av vår kreativa process där vi söker få ned vår idé till fysisk rörelse genom att kombinera våra olika discipliner – jonglering, cartwheel och parakrobatik tillsammans med mycket musik – kroppslig percussion, säger Mikkel Hobitz.
Nycirkusartisterna Sarah Lett, Mikkel Hobitz och Gustaf Rosell har aldrig jobbat tillsammans professionellt tidigare. Det är med andra ord en helt ny konstellation som befinner sig i början på sin konstnärliga process.
– Vår föreställning heter "The vessel" där vi undersöker hur vårt inre kärl påverkas av den yttre miljön – allt från hur musik, samhälle och människor påverkar oss. Vi arbetar med att förkroppsliga vår idé, säger Sarah Lett från Kanada.
Hon menar att deras skilda discipliner närmast skapat oväntade och sci-fi liknande situationer.
– Det är mycket intressant som skapas när vi kombinerar våra olika färdigheter, säger hon.
Specialist på cartwheel snurrar hon runt i en metallring varv efter varv och är överlycklig över att äntligen kunna träna och vara kreativ i en anpassad lokal.
– Innan vi kom hit till Luleå hade jag inte arbetat med nycirkus på åtta månader, säger hon.
Mikkel Hobitz och Gustaf Rosell gick cirkusskola tillsammans 2008 och är goda vänner, men jobbar alltså professionellt tillsammans för första gången.
– Det har bara blivit så. Gustaf är jonglör och jag jobbar nästa alltid med andra som är akrobater. Men det är lärorikt och roligt att få ta del av andras färdigheter, även om det tar tid, säger Mikkel Hobitz.
Han turnerar med ett finskt cirkuskompani i sommar med två olika shower, bland annat besökte de en stor festival i Danmark för någon vecka sedan.
– Men jag hoppas att smittspridningen i Sverige lugnar sig så att vi även kan turnera i Sverige snart. Jag bor i Malmö och har två små barn jag inte vill vara borta från långa tider, säger han.
Efter nycirkusgruppen bakom "The vessel" är det dags för nycirkusgruppen Katjareds residens, följt av ett dansresidens med dansaren och koreografen Lisen Ellard samt nycirkusgruppen Acrobalans.
– Vi kommer att bjuda in allmänheten till visningar av konstnärerna som är här på residens under konceptet "Lunchlåda" i sommar. Publiken får ta med sin egen lunch och på ett mer avslappnat sätt möta konstnärerna och reflektera tillsammans, säger Nadja Nilsson, producent Dansinitiativet.
På grund av coronapandemin välkomnas endast 20 personer till sommarens öppna visningar och lunchen dukas utomhus.
– Men till hösten hoppas vi i alla fall på en publik på 50 personer. Vårt höstprogram ligger redan ute på vår hemsida, men vi släpper biljetter först den 19 augusti. Då hoppas vi på lättade restriktioner, säger Nadja Nilsson.