Ondskan som modern västern

trasig familj. Magnus Skog, Rolf Jarl och Stefan Söderberg spelar den trasiga skånska landsbygdsfamiljen i Odjuret. Foto: Novemberfilm

trasig familj. Magnus Skog, Rolf Jarl och Stefan Söderberg spelar den trasiga skånska landsbygdsfamiljen i Odjuret. Foto: Novemberfilm

Foto: -

Kultur och Nöje2011-03-08 06:00

Med nya långfilmen Odjuret vill Fjorton suger-regissörerna Martin Jern och Emil Larsson skildra människans inneboende ondska.

- Odjuret, säger Emil Larsson, är den sida hos en själv som man förnekar för att där kan finnas begär som man inte vågar stå för: sexualitet, aggressivitet, småsinthet ... Jag har det själv i mig - men vågar jag titta på att jag bär på en potentiell mördare?

Odjuret utspelas i ett svenskt Vilda västern-landskap, på Skånes slätter där en grupp ungdomar slåss mot sina egna odjur. En miljö som regissörerna Emil Larsson och Martin Jern känner väl. Deras produktionsbolag Dansk skalle finns i Helsingborg, och tankarna på filmen föddes när ett uppmärksammat mord begicks på Hallandsåsen i början av 2004 där unga dödade unga.

"Dörren var öppen"
- Jag hade läst om hundra mord men aldrig tagit in det riktigt, säger Larsson.

- Det här utspelades på ställen där jag varit, jag har vuxit upp i sådana här miljöer, jag har själv befunnit mig i den typen av utsatta lägen. Och så skedde fler, liknande mord i Skåne. Då var dörren öppen och vi kunde inte sluta tänka på det.

Odjuret är en fiktiv berättelse, löst baserad på händelser kring den kristna Kingdom center-sekten i Höör. Skådespelarna är lokala ungdomar, miljöerna är autentiska.

- För oss var det jätteviktigt att ligga nära verkligheten. Vi körde runt Skåne i ett halvår för att hitta befintliga miljöer och provspelade ungdomar på landet. Det var unga som kände likadant som sina rollfigurer, samma uppgivenhet. Känslan att vara lämnad vind för våg.

Odjuret har premiär på fredag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!